eur:
390.49
usd:
364.17
bux:
68279.06
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Hazug és házasságtörő volt a skótok királynője?

Azért találta ki elrablásának történetét Stuart Mária, hogy törvényesítse házasságát szeretőjével - derül ki Lesley Smith nőgyógyász elemzéséből, amely rávilágít egy négyszáz évvel ezelőtti királygyilkosság részleteire. A szakértő szerint Stuart Mária, a skótok királynője szövetkezett férje megölésére.

A szakértő szerint a skótok királynője egyáltalán nem volt az a szentéletű uralkodó, amilyennek a róla szóló filmek ábrázolják: felelőtlen szépség volt hatalmas vonzerővel. Ez részben megmagyarázhatja, miért bánt vele olyan keményen ellenfele, I. Erzsébet.

Lesley Smith kutatása Mária titkára és tanácsadója, Claude Nau feljegyzéseit veszi alapul, amelyek szerint a királynő 1567. július 24-én, a Loch Levan-kastélyban elvetélt ikreivel. Nem lehet azonban tudni, ki volt az apja a két magzatnak, hiszen Mária májusban, csupán 12 héttel az után, hogy második férjét, Lord Darnley-t megölték, feleségül ment James Hepburnhöz, Bothwell negyedik grófjához. A férfi, állítólag, még áprilisban elrabolta, és a Dunbar-kastélyba vitette.

Mária az eset után azt állította, gyermekei második férjének halála után fogantak, a szakértő szerint azonban ez nem igaz. Ebben az esetben ugyanis a kicsik legfeljebb 12 hetesek lettek volna, amikor elvetéltek, ilyen apró magzatok esetében azonban csak modern eszközökkel lehet biztosan megállapítani, hogy az anya ikreket várt. Ráadásul az uralkodó azt bizonygatta: mindössze hét hete volt várandós, amikor a tragédia történt.

Viszonya volt

Lesley Smith szerint az is elképesztő egybeesés lenne, ha Mária gyermekei erőszak során fogantak volna, valószínűbb, hogy a királynőnek, jóval férje halála előtt viszonya volt Bothwellel, várandós lett, és maga találta ki az elrablásról szóló történetet, hogy igazolja állapotát és újabb házasságát. A szakértő úgy véli: az uralkodó öt hónapos terhes lehetett, amikor elvetélt.

Ahogy több más történész, Lesley Smith is úgy véli, hogy a királynőnek és szeretőjének köze volt Lord Darnley halálához, akit Edinburghban megfojtottak; ő és Mária ekkor mindössze 19 hónapja voltak házasok. Az ügy fő gyanúsítottja Bothwell volt, ám felmentették.

A szakértő szerint az is gyanúra ad okot, hogy a királynő nem próbált megszökni Bothwelltől, és nyilvánvaló, hogy szerelmes volt belé, míg férjét, aki első unokatestvére volt, nyíltan elutasította, és külön élt tőle, amikor a férfit meggyilkolták.

Felelőtlen szépség

Lesley Smith szerint a teória részben magyarázatot ad arra is, miért bánt a keresztény Stuart Máriával olyan mostohán protestáns unokatestvére, I. Erzsébet: a skótok királynője ugyanis magas volt, szép és rendkívül vonzó, komoly fenyegetést jelentett tehát az angol uralkodó számára.

A szakértő azt is megjegyezte: bár Erzsébet, mielőtt kivégeztette volna, 19 éven át tartotta fogva Máriát, a skót uralkodót egyetlen katolikus állam sem próbálta kiszabadítani. Lesley Smith úgy véli, ez a tény is sokat mond arról, mit gondoltak más dinasztiák a királynő zavaros magánéletéről.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×