eur:
390.69
usd:
364.1
bux:
68237.16
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Gyurcsány Ferenc nem vesz részt a pekingi megnyitón

Miközben a világ politikai vezetői a tibeti események miatt megosztottak a pekingi olimpia protokolláris rendezvények bojkottálása kapcsán, a magyar miniszterelnök szerint az olimpia nem politikai, hanem sportesemény, ezért nem szükséges a távolmaradás. Gyurcsány Ferenc ennek ellenére nem lesz jelen a megnyitón.

A magyar miniszterelnök nem vesz részt a pekingi olimpia nyitó- és záróünnepségén, csak sporteseményeken. Ez azonban nem tekinthető bojkottnak, Gyurcsány Ferenc egyébként sem tervezte, hogy részt vesz a protokolláris eseményen - mondta az InfoRádióban a külügyi tárca szakállamtitkára.

A magyar álláspont az, hogy a bojkott nem megoldás, az olimpia ugyanis nem politikai, hanem sportesemény - közölte Várkonyi László.

Mint mondta, Magyarország Tibet ügyében azt vallja, ami az Európai Unió hivatalos álláspontja: síkra száll az emberi, a vallási és a kisebbségi jogokért. Magyarország szerint Tibetnek egy autonómia keretében kellene biztosítani az önrendelkezés jogát, a szakállamtitkár erről Kína budapesti nagykövetén keresztül tájékoztatta a távol-keleti országot.

Az Európai Unió, mint a legtöbb kérdésben, ebben is megosztott. Az Európai Parlament elnöke mellett Franciaország, Belgium és Nagy-Britannia is úgy nyilatkozott, hogy végső lehetőségként nem szabad kizárni a bojkottot, az Európai Bizottság azonban ez ellen foglalt állást.

Tibetben csaknem négy hete tüntetnek buddhista szerzetesek és szimpatizánsaik, az eseményeknek halálos áldozataik is vannak. Az olimpiáig már csak 17 hét van hátra, a világban pedig egyre több politikus fontolgatja az esemény bojkottját.

Március 11-én a pekingi hatóságok - egyesek szerint a nemzetközi jogokat sértve -, brutálisan verték vissza a tibeti buddhista szerzetesek tüntetéseit, amellyel az 1959-es kínai megszállás évfordulójára emlékeztek, és amellyel az állítólagos kínai emberi jogi visszaélésekre akarták felhívni a figyelmet.

Hanganyag: Molnár Anikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×