eur:
391.29
usd:
366.73
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Diana hercegnő halálának oka: gondatlanságból elkövetett emberölés

Gondatlanságból elkövetett emberölés volt Diana hercegnő és Dodi Fayed halálának oka: a sofőr "erős gondatlansága" és a Mercedest üldöző paparazzók miatt haltak meg - erre a végkövetkeztetésre jutott féléves vizsgálata eredményeként az ügyben eljáró londoni lordbíró.

Hivatalosan halottkémi vizsgálatnak minősült az a hat hónapja kezdődött brit esküdtszéki meghallgatás-sorozat, amely lezárni hivatott a walesi hercegnő 11 évvel ezelőtti halálát övező találgatásokat.

Az ítélet szerint a hercegnő, a barátja és a sofőr halálát követelő baleset oka ez utóbbi - Henri Paul - gyorshajtása, valamint a paparazzók viselkedése volt. A tragédiához hozzájárult, hogy az este folyamán Paul alkoholt fogyasztott, és az is, hogy sem a hercegnő, sem Dodi Fayed nem kötötte be a biztonsági övet.

A végkövetkeztetést az egyiptomi származású Mohamed Al Fayed - Dodi édesapja - úgy értékelte, hogy a korábbi vizsgálatok nem voltak megfelelőek. Szerinte az, hogy a bíró a Mercedest üldöző "nem azonosított járművek" utasait is "elítélte", azt jelenti, hogy neki volt igaza, amikor vitatta a baleset elméletét. "Az azonban még mindig titok, hogy kik voltak ők, és mit csináltak" - hangsúlyozta közleményében az üzletember, aki váltig állítja: a királynőnek és az uralkodói családnak is köze volt a "merénylethez", ezért őket is meg kellett volna hallgatni.

A mostani döntéssel az esküdtszék egy lépéssel tovább ment, mint 2006-ban Lord Stevens, akit a hercegnő halálának kivizsgálásával bíztak meg; ő akkor úgy ítélte meg, hogy "tragikus baleset" történt. Lord Stevens is arra a megállapításra jutott, hogy Henri Paul nem volt józan, és túl gyorsan vezetett.

Az egykori londoni rendőrfőnök az új ítélet elhangzása után a bíróság épülete előtt nyilatkozva azt kérte a közvéleménytől: fogadják el a döntést, hagyják végre Dianát és Dodi Fayedet békében pihenni.

Erre azonban kevés esély van, hiszen a gondatlanságból elkövetett emberölés a legsúlyosabb ítélet, amelyre a felsőbíróság juthatott.

Tekintve a londoni felsőbírósági eljárás polgári jogi jellegét, a hétfőn meghozott esküdtszéki határozatból közvetlenül nem következhet semmilyen büntetőeljárás vagy vádemelés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×