INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Havel: Oroszországban a KGB és a maffia uralkodik

Infostart / InfoRádió
Oroszországban a KGB és a maffia uralkodik, ez azonban nem ok arra, hogy a világ semmibe vegye Vlagyimir Putyint - jelentette ki Václav Havel volt cseh államfő.

Václav Havel abból az alkalomból adott interjút a Lidové Noviny konzervatív napilapnak, hogy egy filmfesztiválon különdíjjat adományozott a Levél Annának című orosz filmnek, mely a Kreml politikáját bíráló Anna Politkovszkaja újságírónő meggyilkolását dolgozta fel.

A volt államfő nem titkolta, ezzel is tiltakozni akart az Oroszországban tapasztalható jogsértések ellen.

Havel szerint Putyin elnök kora a diktatúra egy új típusát alakította ki, amely - mint mondta - már a maga nem feltűnő formájával is veszélyes. Havel érdekesnek tartja, hogyan fonódik össze ebben az új típusú diktatúrában mindaz, ami a kommunizmusban és a kapitalizmusban is a legrosszabb.

A volt cseh köztársasági elnök szerint leegyszerűsítve elmondható, hogy Oroszországban valójában a KGB és a maffia szövetsége került hatalomra. Úgy véli, ezek az emberek tanultak a múltból, és számos dolgot már messziről sem csinálnak olyan feltűnő módon, mint ahogyan az Leonyid Brezsnyev idejében volt szokás.

"Azért le lehet ülni ebédelni Putyinnal"

Állítását Havel többek között arra alapozta, hogy tavaly ősszel Moszkvában Jurij Ljubimov rendező születésnapja alkalmából találkozott számos emberjogi harcossal és értelmiségivel, ellenzéki politikusokkal, akikkel alkalma volt megvitatni az ottani állapotokat.

Az interjúban Václav Havel kifejtette: véleménye ellenére nem lát semmi okot arra, hogy a világ ignorálja Putyin elnököt. "Nincs semmi ok arra, hogy ne fogyasszunk el egy ebédet Putyinnal. Szükség van azonban arra, hogy kellemetlen kérdéseket is feltegyünk neki" - nyilatkozta a volt cseh államfő, aki 1989-ben a szocialista rendszer ellenzéki vezetőjéből lett Csehszlovákia, majd 1993-ban az önállóvá vált Csehország köztársasági elnöke.

A politikus szerint Oroszországban hagyománya van az uralkodók tiszteletének, legyen az akár cár, akár pártfőtitkár - akár köztársasági elnök. Oroszország nagy problémája - s ez a nemzetközi közösséget is érinti -, hogy nem tudatosítja pontosan, hol vannak a határai.

Ezzel magyarázható Havel szerint az, hogy Moszkva erőteljesen ellenzi egy amerikai radarállomás Csehországba telepítését. A volt elnök úgy véli: az oroszokat nem maga a radar zavarja, hanem az, hogy ezt egy olyan területen akarják az amerikaiak felépíteni, amelyet az oroszok még mindig kissé a sajátjuknak tartanak.

Hanganyag: Protics János


A címlapról ajánljuk