eur:
387.83
usd:
357.67
bux:
68145.97
2024. május 17. péntek Paszkál

A szerb kormányfő új választásokat kezdeményez

Szerbiában hétfőre rendkívüli kormányülést hívott össze a kormányfő. Az InfoRádió tudósítója szerint Vojislav Kostunica várhatóan a parlament feloszlatását, és május 11-re előrehozott választások kiírását kezdeményezi.

Szombat délutáni rendkívüli sajtóértekezletén a kormányfő bejelentette, hogy a szerb kabinetnek nincs többé egységes politikája Koszovó kérdésében, ezért hétfőre rendkívüli kormányülést hívott össze, amelyen megvitatják és megerősítik ezt a tényállást.

A szerb miniszterelnök bejelentette, hogy kezdeményezi a parlament feloszlatását, és május 11-re előrehozott választások kiírását. Ezen a napon tartják a helyhatósági választásokat is, amelyet összekötnének a parlamenti választással is.

Belgrád korábban többször azt hangsúlyozta, hogy nem ismeri el Koszovó függetlenségét.

A szerb parlament a héten napirendre tűzte azt a határozattervezetet, amely kimondja: nem folytatják a tárgyalásokat az Európai Unióval, ha Brüsszel nem ismeri el fennhatóságát a függetlenségét egyoldalúan kikiáltott Koszovó felett.

Az ellenzéki indítványt támogatta Vojislav Kostunica miniszterelnök Szerbiai Demokrata Pártja is, míg a javaslat elfogadása ellen foglalt állást két másik kormánypárt: Boris Tadic szerb elnök Demokrata Pártja és a liberális G17 Plusz nevű tömörülés.

Boris Tadic államfő nem sokkal Kostunica bejelentése után közölte, hogy hamarosan kiírja az előre hozott választásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×