eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A lerombolt ikertornyok acéljából épült az új hadihajó

Megtartották a névadó ünnepségét a USS New York hadihajónak, amelybe hét és fél tonnányi acélt építettek bele a 2001. szeptember 11-én lerombolt Világkereskedelmi Központ maradványaiból.

Az LPD 21 katonai jelzésű hajó a San Antonio-osztály ötödik tagja lesz. Ez az osztály képezi a jövőben az amerikai kétéltű hadműveletek alapját.

Egy San Antonio-osztályú, partra szállító hajó mintegy 1,2 milliárd dollárba kerül, 208 méter hosszú, 400 fős legénysége van, és 800 tengerészgyalogost tud szállítani.

A magas költségek miatt felmerült, hogy csökkentik az eredetileg 12 tagúra tervezett osztály létszámát.

A hajó rendelkezik az összes, partraszálló hadműveletekhez szükséges adottsággal, így képes kétéltű járművek és helikopterek indítására és fogadására, valamint egy összetett hadművelet parancsnoki központjaként is szolgálhat.

Érdekesség, hogy a tervek szerint a San Antonio osztály 8. tagja a USS Arlington (a Pentagon szeptember 11-én lerombolt szárnya), 9. tagja pedig a USS Somerset (a negyedik eltérített gép lezuhanásának helye) nevet kapja.

Gordon England, a védelmi miniszter helyettese azt mondta, hogy a hajó neve erő forrása és inspiráció lesz a legénység számára.

Az amerikai haditengerészetnél az államok nevét általában tengeralattjárók kapják, a hadihajó formabontó elnevezését New York állam korábbi kormányzója, George Pataki kezdeményezte.

A hajó építése több mint fél évig szünetelt a Katrina hurrikán 2006-os pusztítása miatt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×