eur:
389.6
usd:
363.54
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tízezer török katona lépte át az iraki határt

A kurd felkelők észak-iraki állásai ellen indítottak támadást török katonák repülőgépek támogatása mellett - közölte pénteken a török hadsereg. A bagdadi kormánynak nincs tudomása az akcióról.

Az offenzíváról a vezérkar internetes honlapján adtak tájékoztatást, amely szerint a hadművelet még csütörtök este kezdődött. A dokumentum szerint a török fegyveres erők - amelyek fontosnak tartják Irak területi egységét és stabilitását - "a lehető leghamarabb visszatérnek török területre" azt követően, hogy végrehajtották kitűzött feladataikat.

Az NTV magántelevízió értesülése szerint tízezer katona vesz részt a határon átnyúló hadműveletben, amelyet a felkelők feltételezett állásai elleni légitámadások előztek meg.

A bagdadi kormánynak nincs tudomása semmilyen, a kurd felkelők elleni török szárazföldi hadműveletről - közölte pénteken Hosjar Zebari iraki külügyminiszter. Tájékoztatása szerint nem kaptak semmilyen értesítést az iraki határőröktől arról, hogy török csapatok átlépték volna az ország nemzetközileg elismert határait.

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) ugyancsak cáfolta a török szárazföldi hadművelet megindítását.

Ankara a PKK-t teszi felelőssé számos törökországi terrorista támadásért. A szervezet 1984 óta folytat fegyveres harcot azért, hogy Törökország délkeleti részén létrejöjjön egy önálló kurd állam.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×