eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Londonban drasztikusan emelik a behajtási díjakat

London polgármestere, Ken Livingston bejelentette, hogy október 27-étől nyolc fontról huszonöt fontra (8.500 forint) emelik fel a város egy részén már öt éve bevezetett zsúfoltsági díjat a nagyteljesítményű gépkocsikra vonatkozóan. A luxusautókat gyártó Porsche cég kész bíróság elé vinni a polgármesteri döntést.

Ken Livingston polgármester azzal indokolta elhatározását, hogy ha korlátozza a négykerékmeghajtású luxus terepjárók és a három literesnél nagyobb motorkapacitású autók behajtását a városközpontba, akkor tisztább lesz a levegő.

Londonban egyébként szélesek a főutak, sok a nagykiterjedésű park és általában élénk a légmozgás, tehát a levegőminőség nem rossz.

A Porsche jogi képviselői szerint a légtisztaság változása az intézkedés hatására minimális lehet, viszont a megkülönböztető díjösszeg aránytalan. Még a gazdagokat is elgondolkodtathatja, ne vegyenek-e kisebb kocsit.

London közlekedési hivatala arra számít, hogy február 27. után hétköznaponként 22 ezerrel kevesebb nagy autó hajt be a fizetőzónába. Az alacsony szén-monoxid-kibocsátású járműveket, például az elektromos autókat ugyanakkor díjmenetesen engednék be.

A Porsche előbb levélben tájékoztatja kifogásairól a polgármestert, de ha nem kap kielégítő választ, bírósághoz fordul. A Porsche Cayanne 4.8 literes motorral fut, a Porsche 911 pedig 3.8 literessel.

A zsúfoltsági zónát öt font összegű díjjal 2003 februárjában vezette be a polgármester, később nyolc fontra emelte a behajtási díjat és az övezet területét alaposan kiterjesztette. Azóta naponta 70 ezer autóval csökkent a belváros forgalma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×