eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

A panaszkodó dán a világ legboldogabb nemzete

Egy brit egyetem kutatói szerint Dánia a világ legboldogabb országa. Az eredmény annál is inkább meglepő, mert a dánok, másokhoz hasonlóan, szeretnek panaszkodni, eléggé zárkózottak, és az ott élő külföldiek szerint felsőbbrendűségi tudatuk van.

A dánok a világ legboldogabb nemzete - állítják a leicesteri egyetem tudósai -, annak ellenére, hogy a világ egyik legboldogtalanabb embere Hamlet, dán királyfi volt.

De miért is jobb dánnak lenni, mint másnak, amikor a mediterrán országokban felszabadultabbak az emberek, és többet mosolyognak? A kérdés annál is inkább érdekes, mert a dánok egy része szinte elemi emberi jogként kezeli, hogy, ha nem muszáj, akkor ne szóljanak hozzá, és ezért mogorvának tűnik - mondta a CBS televíziónak Sebastian Dorset dán szerkesztő.

A válasz az, hogy a dánoknak nagyon szerények az elvárásaik az élettel szemben - konstatálták a kutatók. Emiatt aztán, ha bármi kicsit jobban végződik, mint várták, már boldogok.

Az is segít, hogy Dánia viszonylag homogén kultúrájú ország, hatalmas jóléti állammal, ingyenes egészségüggyel és oktatási rendszerrel. Sőt a jó tanulók ösztöndíjat is kapnak. Nincsenek látványos vagyoni különbségek, a dán munkaerőpiaci modell pedig híres arról, hogy bár el lehet bocsátani a dolgozókat, de az állam segíti az átképzést, és ezzel az újbóli elhelyezkedést.

Az ország a második világháború óta nem nézett szembe komoly konfliktussal, és a bűnözés is alacsony. Az előző négyszáz évben Dánia többször vesztett háborúkat és területeket, most már olyan kicsi, hogy nem nehezedik a vállára a nagy országokéhoz hasonló felelősség - vélik a kutatók.

Ennek a jólétnek azonban hatalmas adóteher az ára - egy középosztálybeli akár jövedelme felét is befizetheti adóként. Összehasonlításképpen: Nagy-Britanniában az átlag 23 százalékot fizet, viszont látványosan elégedetlen a közszolgáltatások állapotával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×