eur:
389.47
usd:
361.64
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Nem lesz fegyveres beavatkozás Koszovóban"

A biztonságpolitikai szakértő szerint nem várható szerb katonai beavatkozás Koszovóban, ha a többségében albánok lakta szerbiai tartomány egyoldalúan kikiáltja függetlenségét. Nógrádi György az InfoRádiónak azt mondta: az elmúlt napok eseményei arra utalnak, hogy Oroszország sem tudja, és nem is akarja megakadályozni Koszovó kiválását.

A szerb közvélemény nagyon sokat változott az elmúlt években: a mai helyzetben nem, öt-nyolc éve azonban elfogadta volna Koszovó függetlenségét - mondta az InfoRádiónak Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Az ELTE tanára közölte: a szerbek bíznak Oroszországban - holott az most lépésképtelen -, az ENSZ Biztonsági Tanácsában, amelynek öt tagja közül három - Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Franciaország - biztosan elfogadja Koszovó függetlenségét.

A szerb diplomácia folyamatosan a megoldáson dolgozik: összehívatta a Biztonsági Tanácsot, az Európa Tanácsot és az EBESZ-t. Ezenkívül Szerbia hazarendelte az összes nagykövetet azokból az államokból, amelyek el fogják ismerni Koszovó függetlenségét, de már bejelentette, hogy egyéb lépéseket nem tesz - magyarázta Nógrádi György.

Kedden találkozott egymással Borisz Tadics köztársasági elnök, Vojislav Kostunica kormányfő és Oliver Dulic, a szerb parlament elnöke, és megállapodott abban, hogy a Koszovó függetlenségét elutasító kormányrendeletet adnak ki - mondta a biztonságpolitikai szakértő.

Szerbia ugyanakkor kényszerhelyzetben van, hiszen három NATO-tagállammal és négy -tagjelölt országgal határos. A vezetés lezárathatja ugyan a Koszovóba tartó közutakat és vízi utakat, ezzel azonban öngólt lőne - tette hozzá az ELTE tanára.

Nem katonai kérdés

A szerb vezérkari főnök szerdán kijelentette, hogy nincs mozgósítás, Koszovó kérdése politikai és jogi, de nem katonai kérdés, egyértelmű tehát, hogy katonai beavatkozás nem lesz. A katonai beavatkozás azt jelentené, hogy a szerb hadseregnek a 17 ezer, Koszovóban állomásozó K-FOR katonát kellene szétvernie, ez pedig rendkívül nehéz helyzetbe hozná az országot - közölte Nógrádi György.

"Nincs az a szerb politikus ma, aki elismerné Koszovó függetlenségét, de nincs az a gondolkodó szerb politikus ma, aki csapatokkal akarná a koszovói helyzete megoldani" - mondta a biztonságpolitikai szakértő.

A koszovói függetlenséget már nem lehet feltartóztatni, ebbe Szerbiának is bele kell törődnie, ez azonban egy óriási pofon az orosz diplomáciának. "Az oroszok ezt nem fogják lenyelni; senki nem tudja ma megmondani, hogyan fognak erre reagálni"- fűzte hozzá az ELTE tanára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×