eur:
389.29
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A miniszterelnök is tudott a lehallgatásról: "súlyosak lehetnek a következmények"

Tovább dagad a brit parlamenti lehallgatási botrány, miután az ellenzéki konzervatívok árnyékkormányának belügyminiszter közölte: már korábban levélben figyelmeztette Gordon Brown miniszterelnököt arról, hogy a kormányzó Munkáspárt egyik képviselőjét lehallgatja a Scotland Yard. A miniszterelnök stábja tagad, az igazságügy-miniszter vizsgálatot rendelt el.

Az egyre dagadó botrányt a The Sunday Times vasárnapi lap robbantotta ki, amikor azt írta: a Scotland Yard lehallgatta a kormányzó Munkáspárt egyik muszlim képviselőjét.

A londoni rendőrség terrorellenes ügyosztálya - amelynek hatásköre az egész országra kiterjed - Sadiq Khan alsóházi munkáspárti képviselő és választókerülete egyik szintén muszlim, az Egyesült Államokban körözött tagjának két beszélgetését is rögzítette.

Sadiq Khan 2005-ben és 2006-ban kereste fel Babar Ahmadot, akivel "kényes jogi és személyes jellegű" témákat beszélt meg; a Scotland Yard a The Sunday Times által látott dokumentumok szerint e két megbeszélést vette fel titokban, lehallgató készülékekkel.

Korábban már figyelmeztették a kormányfőt?

Az ellenzéki konzervatív párt árnyékkormányának belügyminisztere az ügy kapcsán azt állította, hogy ő már hetekkel ezelőtt levélben figyelmeztette Gordon Brown miniszterelnököt, hogy az egyik kormánypárti képviselőt lehallgatja a rendőrség.

Állítása bizonyítására David Davies nyilvánosságra is hozta az eredetileg bizalmas levelet, melyben kérdést intéz a kormányfőhöz a Harold Wilson egykori miniszterelnök által 40 éve meghozott törvénnyel kapcsolatban, amely tiltja a képviselők beszélgetéseinek lehallgatását.

"Okom van feltételezni, hogy megsértik ezt az elvet egy 2003-ban terrorizmus gyanújával letartóztatott és azóta fogva tartott választópolgár és parlamenti képviselője közötti kommunikáció esetében" - áll a tory politikus levelében.

A kancellária nem tud a levélről

A brit miniszterelnöki hivatal tagadja, hogy megkapta volna a levelet. "Részletes ellenőrzést folytattunk, de semmi nyoma nincsen annak, hogy képviselők lehallgatásáról szóló levelet kaptunk volna" - mondta az egyik szóvivő, hozzátéve: "így a miniszterelnök sem tud semmit a levélről".

A Munkáspárt egyik nagy reménységének számít érintett politikus, Sadiq Khan a BBC brit közszolgálati televízióban azt mondta: nyugtalanítja az ügy. "Örülök neki, hogy Jack Straw igazaságügy-miniszter vizsgálatot rendelt el. Természetesen engem is legalább annyira érdekel, mint a közvéleményt, hogy kiderüljön: igazak-e a vádak, hiszen súlyosak lehetnek a következmények" - jelentette ki.

"Minden, ami alááshatja egy képviselő és a választója kapcsolatát, minden ami alááshatja az állampolgár, a rendőrség és a biztonsági szolgálatok viszonyát súlyos ügynek számít" - tette hozzá Sadiq Khan, aki ugyanakkor nyugalomra szólított fel. "Sok telefont kaptam a választóimtól, akiket érthetően nagyon nyugtalanít az ügy" - mondta a kormánypárti politikus.

Ki a felelős?

A konzervatív politikusok közben a felelősök megnevezését követelik. "Tudnunk kell, ki hozta a döntést, az sérti-e a Wilson-doktrínát és meddig érnek a szálak. A rendőrség vezetőjéig, Sir Ian Blairig? A belügyminiszterig? A miniszterelnökig?" - tette fel a kérdést David Davies.

Vannak azonban olyanok is, akiket nem leptek meg a történtek. "Védőügyvédek már korábban is jelezték, hogy gyakran szinte biztosra veszik, hogy az ügyfeleikkel folytatott, jog szerint négyszemközti beszélgetéseiket felveszik" - jelentett ki például a Liberty emberi jogi csoport igazgatója, Shami Chakrabarti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×