eur:
392.58
usd:
366.06
bux:
66765.27
2024. április 25. csütörtök Márk

A világ leghosszabb autós alagútját építenék meg New Yorknál

A világ leghosszabb, mintegy 26 kilométeres autóalagútját tervezi megépíteni egy amerikai magánvállalkozó a Long Island és New England közötti tengerszoros alatt. A tervnek egyelőre több a bírálója, mint a támogatója.

Vincent Polimeni szerint az alagút révén ki lehetne kerülni a New York-i közlekedési dugókat. A létesítmény csak 2025-re készülhetne el.

Az alagút a Long Island Sound tengerszoros nyugati vége alatt húzódna, és mindkét irányban háromsávos autóút vezetne át rajta. Legalább másfél kilométerrel lenne hosszabb, mint a Norvégiában található Laerdal alagút, amely jelenleg a világ a leghosszabb ilyen jellegű építménye.

Vincent Polimeni saját vagyonából állná a 10 milliárd dolláros építési költségeket. Az alagút egyszeri használatáért 25 dolláros útdíjat szedne, valamint reklámfelületeket adna el, hogy megtérüljön a vállalkozás.

A tervet legutóbb az állam szenátusának egyik bizottsága vitatta meg, és többeket Robert Moses, New York néhai meghatározó építészének arra az ötletére emlékeztette, hogy a Long Island Sound felett hidat kellene építeni.

Robert Mosest harminc évvel ezelőtt majdhogynem megkövezték az ötletéért. Vincent Polimeni elismerte, hogy az alagút terve eleinte kételyeket ébreszt, de véleménye szerint minél többen szereznek róla tudomást, annál többen kíváncsiak a részletekre.

Vincent Polimeni eddig 250 ezer dollárt (43,8 millió forint) fizetett az alagútra vonatkozó mérnöki tanulmányokért.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:44
×
×
×
×