INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A világ leghosszabb autós alagútját építenék meg New Yorknál

InfoRádió / MTI
A világ leghosszabb, mintegy 26 kilométeres autóalagútját tervezi megépíteni egy amerikai magánvállalkozó a Long Island és New England közötti tengerszoros alatt. A tervnek egyelőre több a bírálója, mint a támogatója.

Vincent Polimeni szerint az alagút révén ki lehetne kerülni a New York-i közlekedési dugókat. A létesítmény csak 2025-re készülhetne el.

Az alagút a Long Island Sound tengerszoros nyugati vége alatt húzódna, és mindkét irányban háromsávos autóút vezetne át rajta. Legalább másfél kilométerrel lenne hosszabb, mint a Norvégiában található Laerdal alagút, amely jelenleg a világ a leghosszabb ilyen jellegű építménye.

Vincent Polimeni saját vagyonából állná a 10 milliárd dolláros építési költségeket. Az alagút egyszeri használatáért 25 dolláros útdíjat szedne, valamint reklámfelületeket adna el, hogy megtérüljön a vállalkozás.

A tervet legutóbb az állam szenátusának egyik bizottsága vitatta meg, és többeket Robert Moses, New York néhai meghatározó építészének arra az ötletére emlékeztette, hogy a Long Island Sound felett hidat kellene építeni.

Robert Mosest harminc évvel ezelőtt majdhogynem megkövezték az ötletéért. Vincent Polimeni elismerte, hogy az alagút terve eleinte kételyeket ébreszt, de véleménye szerint minél többen szereznek róla tudomást, annál többen kíváncsiak a részletekre.

Vincent Polimeni eddig 250 ezer dollárt (43,8 millió forint) fizetett az alagútra vonatkozó mérnöki tanulmányokért.

A címlapról ajánljuk