eur:
401.55
usd:
363.76
bux:
72716.32
2024. október 3. csütörtök Helga

Romaellenes kijelentésekkel szerezné vissza népszerűségét a bukott miniszter

Belpolitikai vihart kavart Csehországban Jirí Cunek, a koalíciós kereszténydemokrata párt elnöke, miután pártja hétvégi konferenciáján Prágában élesen bírálta a romák hagyományos családi értékeit.

A roma kultúra egyes elemei ellentétesek az alapvető emberi szabadságjogokkal, míg a hagyományos roma családi kapcsolatok túlélése, ami az egyént alárendeli a családnak, akadálya a romák társadalmi beilleszkedésének - jelentette ki Cunek.

A volt kormányfő-helyettes, aki korábban is híres volt romaellenes kijelentéseiről, a kereszténydemokrata párt szociális kérdésekkel foglalkozó konferenciáján úgy vélte, hogy "a hagyományos roma kultúra összeegyeztethetetlen a modern társadalom kultúrájával", s a "hagyományos roma közösség, a családi hálók gátjai az egyén bekapcsolódásának a társadalomba".

Cunek szerint a romakérdést csak úgy lehet megoldani, ha mai közösségeiket felszámolják, és a roma családokat az ország többségi lakosai közé telepítik.

Ugyanakkor a romákat maximálisan ösztönözni kell arra, hogy dolgozzanak - vélte Cunek.

Több roma aktivista és a cseh média is azonnal botrányosnak minősítette Cunek kijelentéseit.

"A romákról valóban nem él jó kép a társadalomban, de Cunek az ellenük intézett támadással csak saját fogyatkozó népszerűségét kívánja növelni. Kijelentései botrányosak" - mondta Zdenek Rysavy, a Romeo polgári társulás igazgatója.

Dzamila Stehlíková, a kisebbségekkel és az emberi jogokkal foglalkozó tárca nélküli miniszter egyetért Cunek azon állításával, hogy szükség van a romák nagyobb bevonására a munkába, a gazdasági életbe. A roma család és a roma kultúra bírálatát azonban határozottan elutasította.

"Csehországban mintegy 250 ezer roma él, közülük mintegy 80 ezer tekinthető problémásnak. Tudatosítanunk kell, hogy nagy részük úgy integrálódott a többségi társadalomba, hogy nem hagyta el saját kultúráját. Meggyőződésem, hogy ha a társadalomban is olyan erősek lennének a családi kötelékek, mint a romák körében, akkor sokkal kevesebb gyerek lenne árvaházakban, s idős ember a nyugdíjas-otthonokban" - mondta újságíróknak a zöldek miniszter asszonya.

Jirí Cunek, aki nem először borzolta fel a kedélyeket romaellenes nyilatkozataival, azzal védekezik, hogy a probléma megoldásához nyíltan a nevükön kell nevezni a dolgokat.

Cunek viharos politikai karrierje 2006 tavaszán kezdődött, amikor még az észak-morvaországi Vsetín polgármestereként a városon kívülre költöztette ki a lakbért rendesen nem fizető roma családokat.

Romaellenes kijelentései után Cunek rendkívül népszerű lett Csehországban. Rövidesen szenátorrá és a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt elnökévé választották, majd a kormány alelnöke és miniszter lett. Korábbi zavaros korrupciógyanús ügyei miatt azonban az ősszel távozni kényszerült a kabinetből.

Az államügyészség azonban az ellene folyó vizsgálatokat alaptalannak minősítve leállította. Az ellenzék szerint politikai döntés született, hogy megmaradjon a törékeny koalíció. Cunek és pártja most azt követeli, hogy a politikus újra elfoglalhassa régi pozícióját a kormányban. Mirek Topolánek kormányfő ezt a múlt héten nem zárta ki.

A prágai tömegtájékoztatási eszközök szerint nem kizárt, hogy a polgári demokraták és a kereszténydemokraták politikai alkut kötnek: ha Topolánek visszaveszi Cuneket a kormányba, a kereszténydemokraták támogatni fogják Václav Klaus államfő újraválasztását.

Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Lefordultak a tőzsdék

Lefordultak a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdéken alapvetően felemás a hangulat, nagy negatív fordulat látható azonban a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európában ezt követően rossz a hangulat, míg Amerikában kisebb esés várható. Gazdasági esemény szempontjából idehaza nem várható fontosabb közlés, külföldön azonban az amerikai elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni, illetve az ipari rendelésállományra vonatkozó adatokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×