eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

A kormányfő-jelölt, aki nem ismeri országa himnuszát - az év internetes égései VI.

Itt az év vége, ami hagyományosan a különböző összegző összeállítások ideje is. A brit The Daily Telegraph segítségével mi is visszatekintünk az év legnagyobb internetes bukásaira. Az összeállításból természetesen nem maradhat ki a belga Yves Leterme, aki az eset idején miniszterelnök-jelölt volt.

Alighanem a belgák sem tudták eldönteni, hogy sírjanak vagy nevessenek idén júliusban, amikor nemzeti ünnepükön kiderült: Yves Leterme miniszterelnök-jelölt nem tudja kapásból elénekelni az ország himnuszát, ráadásul azt sem tudja, hogy mire emlékeznek a belgák július 21-én.

A koalíciós tárgyalásokat akkoriban éppen csak megkezdő Yves Leterme több más vezető politikussal közösen vett részt a belga nemzeti ünnepen, amikor egy televíziós társaság riportere megkérte, hogy énekelje el a nemzeti himnuszt.

A leendő kormányfő azonban a La Brabanconne helyett a francia himnuszt kezdte el énekelni, ami igen érzékeny hibának számít egy olyan országban, amit hagyományosan megoszt a flamand-vallon ellentét.

De nem ez volt a legrosszabb, ami a jobbközép politikussal történt aznap, hiszen a riporter azt is megkérdezte, hogy a leendő miniszterelnök tudja-e, mit is ünnepelnek. Gyorsan kiderült, hogy Yves Leterme-nek fogalma sincs.

Segítünk: Belgiumban az ország 1830-as függetlenné válásáról (a hollandoktól való elszakadásról) emlékeznek meg ekkor, és azért pontosan ezen a napon, mert 1831. július 21-én tette le uralkodói esküjét az önálló Belgium első királya, I. Lipót. A kínos incidens hamar felkerült az internetre, ahol több tízezer nézőt vonzott.

Tavaly egyébként Yves Leterme országos botrányt váltott ki azzal, hogy kijelentette: a 176 éves Belgium "a történelem egy balesete", amit semmi más nem tart össze, mint "a király, a futballválogatott és a sör".

A történet csattanója, hogy december 17-én II. Albert belga király Guy Verhofstadtot, a flamand liberális politikust bízta meg átmeneti kormány megalakításával, miután a választásokon győztes Yves Leterme, a flamand kereszténydemokrata párt vezetője hiába próbálkozott a kormányképes többség összeállításával.

Az ideiglenes kormány december 21-én a király előtt letette a hivatali esküt. A pártoknak azonban márciusig meg kell állapodniuk a holland nyelvű flamandok és a franciaajkú vallonok közös államának olyan szerkezeti átalakításában, amely tartósan működőképes kormányzást tesz lehetővé.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Milák Kristóf nélkül is döntős a 4x100-as férfi gyorsváltó

A hetedik idővel döntős a Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Jászó Ádám, Kós Hubert összeállítású, Milák Kristóf nélkül vízbe szálló férfi 4x100-as gyorsváltó a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×