eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Egy konyhában dőlhet el az amerikai elnökválasztás

Január 3-án, Iowában hivatalosan is megkezdődik az Egyesült Államokban az elnökválasztás folyamata. Ekkor az állam 1781 helyén tartják meg a demokrata elnökjelöltet kiválasztó szavazás első fordulóit, amit január 8-án a New Hampshire-i voksolás követ.

Január 3-án délután 7 órakor Ken Wise egy olyan politikai társasjáték házigazdája lesz, amely segíteni fog az Egyesült Államok új elnökének megválasztásában. Az iowai Lake View körzetének vezetője egy olyan egyedülálló szavazási rendszert irányít majd, ami a kívülállók számára érthetetlen lehet, ám az iowaiak elszántan védik, mint a demokrácia alapját.

Hasonló szavazást tartanak majd a középnyugati állam 1781 helyén is, melyeken a szavazásra jogosultak kiválasztják a Demokrata Párt elnökjelöltjét. Az amerikai politikai terminusban caucusnak nevezett folyamatba lesz olyan helyszín, ahol csak tucatnyian, de lesz olyan is, melyen hatszázan vesznek majd részt.

Konyhából könyvtárba

Az előző elnökválasztást megelőzően, 2004-ben Ken Wise például a konyhájában tartotta a caucust: "Én voltam ott, a feleségem és két másik ember" - emlékezett vissza a négy évvel ezelőtt történtekre.

Január 3-án nem egy konyhában, hanem a helyi könyvtárban voksolhatnak majd a szavazók. "Szerintem most többen jönnek majd el. Nyolc év Bush-kormányzás után a demokraták nagyon szeretnék hallatni a hangjukat" - vélekedett Ken Wise.

Jövőre egyébként minden eddiginél korábban tartják a szavazást (január 8-án New Hampshire következik), ami Iowa és New Hampshire szavazói döntésének aránytalanul nagy súlyt ad. Érdekesség, hogy szavazni csak a korábban önmagukat bejegyeztető választók szavazhatnak, ami a hárommilliós Iowa esetében 180 ezer demokrata és 80 ezer republikánus voksolót jelent.

Törzsi vezetők bonyolult gyűlése

A caucus (mely a bennszülött amerikaiak nyelvén "törzsi vezetők gyűlését" jelenti) olyannyira bonyolult folyamat, hogy a Demokrata Párt külön képzéseket tart az első szavazóknak.

Ráadásul a caucus folyamata pártok szerint is változik, hiszen míg a republikánusok esetében a győztest egyszerű többséggel választják, addig a demokratáknál ez sokkal bonyolultabban zajlik.

Esetükben ugyanis a jellemzően iskolákban, vagy könyvtárakban megrendezett szavazásokon minden demokrata induló (a 2008-as elnökválasztáson hét ilyen politikus van) zászlaja alá felsorakoznak a támogatói. Az indulóra akkor lehet szavazni, ha támogatói aránya eléri a megjelentek 15 százalékát.

A versenyben maradt jelöltek támogatói ezt követően szétszélednek a teremben és elkezdik győzködni a kiesettek zászlaja alá gyülekezetteket arról, hogy csatlakozzanak hozzájuk a következő körben.

"Ekkor kezdődik a valódi móka, hiszen próbálod meggyőzni a már kiesetteket arról, hogy csatlakozzanak a Te jelöltedhez. Ez egy barátságos folyamat, bár néha az emberek meglehetősen szenvedélyesekké válnak" - mondta Howard Heisterkamp, a Demokrata Párt Carroll megyei elnöke.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×