INFORÁDIÓ
2022. október 5. szerda
Aurél

A megalázott miniszterelnök - az év internetes nyertesei VI.

Infostart

Itt az év vége, ami hagyományosan a különböző összegző összeállítások ideje is. A brit The Daily Telegraph segítségével mi is visszatekintünk az év legnagyobb internetes nyerteseire. Talán különös lehet közéjük sorolni az év során többször is nyilvánosan megalázott ausztrál munkáspárti vezért, ám ha hozzátesszük, hogy Kevin Rudd azóta az ország kormányfője lett, talán érthetőbb a választás.

Az ausztrál ellenzéki Munkáspárt vezérét országában egészen nyárig kissé unalmas, érzéketlen fickónak tartották. Kevin Rudd megítélését - és elemzők szerint politikai sorsát - azonban alapvetően változtatták meg azok a hírek és videók, melyek a választási kampányban jelentek meg róla az interneten.

Az egész azzal kezdődött, hogy még az év elején a YouTube-on megjelent egy felvétel, amelyen a pártvezér - ne szépítsük - saját fülének tartalmát fogyasztja el egy unalmas parlamenti vita során.

Kevin Rudd az első kihívást politikailag túlélte, ám augusztus közepén kiderült: az erősen vallásos pártvezér egy 2003-mas New York-i látogatás során meglátogatott egy manhattani sztriptízbárt.

A Sunday Telegraph, a legnagyobb példányszámú ausztrál bulvárlap ráadásul azt is kiderítette, hogy Kevin Rudd olyan botrányosan viselkedett a Scores nevű mulatóhelyen, hogy onnan a társaságával együtt kidobták.

Közleményében a Munkáspárt elnöke elismerte, hogy ellátogatott a sztriptízbárba, de - mint írta - arra nem emlékszik pontosan, mi történt, mert túl sokat ivott. Bocsánatot kért azért, ha bárkinek kellemetlenséget okozott, írta, hozzátéve, hogy a feleségének azonnal bevallotta a botlását.

Októberben aztán jött az újabb internetes alázás, egy szatirikus rövidfilm formájában, melyen a politikust a kommunista kínai Mao elnökhöz hasoníltva mutatják be.

A mandarin nyelven egyébként folyékonyan beszélő pártelnökről a filmben a legrosszabb kommunista propagandához hasonlító mondatok hangzanak el. "A Nagy Rudd az elvek és a bosszú embere" - szól a film narrátora (természetesen mandarin nyelven, angolul feliratozva).


A választási kampány során aztán kiderült, hogy míg a megkérdezettek 34 százaléka látná szívesen meztelenül az ötvenéves Kevin Ruddot, addig hatvannyolc éves riválisára, John Howard miniszterelnökre mindösszesen 16 százalék voksolt.

November végén aztán kiderült, 11 év után változás lesz Ausztrália vezetésében, miután a parlamenti választásokon a Munkáspárt legyőzte a kormányzó Liberális Pártot.

Több szakember állítása szerint a többi között a két videónak köszönhetően is...

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018