eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Több ezer nővér mondana fel, de a parlament nem engedi

Finnországban 15 ezer nővér fenyegetőzik azzal, hogy felmond, ha az munkáltatók nem teljesítik 25 százalékos béremelési követelésüket.

Pénteken a finn parlament megszavazta azt a rendkívüli törvényt, amely munkára kötelezné az állásukat otthagyó nővéreket. A dolgozók azonban ezt emberi jogaik megsértésének tartják. Megfigyelők szerint viszont a politikusok túlzott ígéretei is felelősek a helyzetért.

Skandinávia - így benne Finnország is - általában pozitív példa más Európai országok számára. Az északi államok általában az első helyen vannak például az életminőségről szóló listákon.

Minden azonban nincs rendben, és erre a példa az a szokatlan lépés, hogy a finn nővérek és ápolók jelentős része, 15 ezer ember fenyegetőzik azzal, hogy tömegesen felmondanak, ha nem kapnak 25 százalékos béremelést.

A probléma azért is súlyos, mert egyes kórházakban a felmondással fenyegető nővérek 70 százaléka a sürgősségi ellátásban dolgozik. A hétvégén például már két terhes nőt egy stockholmi kórházba küldtek át, és a kormány kapcsolatba lépett a német egészségüggyel is.

Közgazdászok megjegyzik, hogy a helyi önkormányzatoknak nincs annyi pénze, amiből fedezni tudnák az átlagdolgozóknál kevesebb, de így is havi 2.300 eurót kereső nővérek bérköveteléseit. Közben a finnek többsége támogatja azt a törvényt, amely munkára kötelezi az állásukból felmondó ápolókat.

A finn parlament pénteken szavazta meg az úgynevezett betegbiztonsági törvényjavaslatot, amely pénzbüntetéssel sújtaná a felmondó dolgozókat.

A nővérek ugyanakkor csak a jéghegy csúcsát jelentik, ugyanis velük együtt 7.000 mérnök is sztrájkba kezdett, 17 százalékos béremelést követelve.

Októberben a fémipari munkások álltak le öt napra. Az építőiparban ugyanakkor a munkaadók belementek a villanyszerelők 12 százalékos béremelésébe, és közel 10 százalékos emelést harcoltak ki a bolti eladók is - jelentette a Bloomberg hírügynökség.

Közgazdászok szerint a politikusok túl nagy hangsúlyt fektettek az egyenlő fizetésről szóló ígéreteikre, ezzel azonban csak bátorították a két és félszázalékos inflációt jóval meghaladó bérköveteléseket.

Ezeket azonban az is tüzeli, hogy Finnországban az elmúlt évtizedben látványosan megnőttek a vagyoni különbségek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×