eur:
392.72
usd:
366.59
bux:
66800.67
2024. április 26. péntek Ervin

Dráma a repülőtéren: úgy halt meg, akár egy Kafka-figura - videó

Kanadában hatalmas felháborodást és vitát váltott ki egy lengyel férfi halála, akit a rendőrség egy nagyfeszültségű árammal működő, úgynevezett Taser-pisztollyal akart megbénítani. A férfi az intézkedés során életét vesztette. Közben Nagy-Britanniában hasonló módon jártak el, egy terroristának nézett férfivel, aki kómába került.

A YouTube jóvoltából az egész világot bejárta a 40 éves Robert Dziekanski haláláról készült videó. Az lengyelországi szűkebb otthonát ritkán elhagyó és angolul nem beszélő férfi azért utazott Kanadába, hogy ott élő édesanyjához költözzön, de érkezése napján meghalt a kanadai rendőrség intézkedése miatt.

Dziekanski zavartan, majd aggresszívan kezdett viselkedni a repülőtéren. Ebben az is közrejátszhatott, hogy valamiért közel 10 órán át a vámterületen várta édesanyját, ahelyett, hogy a többi utast követve a várócsarnokba ment volna.

Az ott tébláboló férfi nem tűnt fel senkinek. Közben édesanyja nem tudta elérni, hogy megtalálják a fiát, és egy idő után elment a reptérről.

Az incidens körülményeit a kanadai rendőrség eredetileg másképp magyarázta, mint ahogy a videón látni az eseményeket. Dziekanski például feltartott kézzel megadta magát a rendőröknek, akik ezután alkalmazzák a kábító eszközt.

A rendőrök eredetileg azt állították, hogy a lengyel férfi velük szemben is agresszíven lépett fel.

Egy kanadait utas videofelvételén az látszik, hogy a megismételt rendőri intézkedés nyomán többször is a férfi testéhez értek a hatalmas áramütést okozó vezetékek, és Dziekanski a fájdalomtól üvöltve esett össze.

A rendőrök ezek után rávetették magukat a szerintük "oroszul beszélő" férfira, aki rövid időn belül meghalt.


Kanadában hatalmas felháborodás követte az ügyet, ami igazán azután pattant ki, hogy a videózó utas visszakérte a rendőrségtől a felvételt, majd közzétette azt.

A hatóságok arra kérték a közvéleményt, hogy várják ki a vizsgálat végét, ami több, mint egy hónapig is eltarthat, és ne ítélkezzenek elhamarkodottan a nyilvánosságra került videó alapján.

Közben hasonló ügy került nyilvánosságra Nagy-Britanniában, ahol a londoni rendőrség hírnevének komoly kárt okozott az eljárásbeli hanyagság miatt megölt ártatlan brazil fiatalember ügye.

Az észak-angliai Leedben a 2005-ös londoni terrortámadások nyomán lőttek rá Taser-pisztollyal egy gyanúsnak tartott férfire.

A cukorbeteg Nicolas Gaubert kómába esett egy buszon, és amikor nem mozdult meg a kiérkező rendőrök felszólításárára, azok Taser-pisztollyal sokkolták.

Gaubert, aki azt állítja, hogy egyiptominak nézték, egy medált viselt a nyakán, amely egészségügyi állapotára figyelmeztetett, és azt mondja, a mai napig tartó traumát okoztak neki az események.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×