eur:
393.84
usd:
367.76
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Az Európai Bíróság igazat adott Magyarországnak

Részlegesen megsemmisítette az Európai Unió elsőfokú bírósága Luxembourgban csütörtökön kihirdetett ítéletében az Európai Bizottságnak a kukoricaintervenciós kritériumok szigorítására irányuló rendeletét.

A magyar beadvány kifogásait megerősítve a testület úgy ítélte meg, hogy a brüsszeli bizottság, mivel az érintett termelőket nem tájékoztatta megfelelő időben a kukorica fajsúlyára vonatkozó új kritérium tervezett bevezetéséről, megsértette e mezőgazdasági termelők jogos bizalmát.

Az Európai Bizottság tavaly október 18-án november elsejei alkalmazási kötelezettséggel fogadta el azt a vitatott rendeletet, amely a korábbi minőségi követelmények (törtszem, túlhevült szemek és nedvességtartalom) szigorítása mellett új kritériumot - a fajsúlykövetelményt - vezetett be a kukoricára vonatkozóan.

A meghatározott fajsúlyérték azonban átlagos időjárású években a magyar termés 90 százalékát kizárná az intervencióból, miközben Magyarország az Európai Unió kukoricaintervenciós rendszerének legnagyobb termelője.

A kormány ezért nyújtott be keresetet a uniós bíróságnak, azzal a törekvéssel, hogy vonják vissza a fajsúlykövetelményt.

Lehoczki Balázs, a bíróság sajtóosztályának munkatára az InfoRádióban elmondta azt is: probléma volt, hogy a bizottság az intervenciós felvásárlási időszak kezdete előtt 12 nappal hozta meg döntését, amikor a gazdák már régen meghozták az idei évi gazdasági döntéseiket.

Ítéletében a luxembourgi székhelyű bíróság megállapította, hogy a megtámadott rendelkezések "azáltal, hogy a kukorica fajsúlyára vonatkozó új minőségi követelményt tizenkét nappal a rendelet alkalmazhatóságának kezdete előtt vezették be, vagyis olyan időpontban, amikor a termelők már elvetették a kukoricát, és a termés fajsúlyát már nem tudták befolyásolni, hátrányos következményekkel jár az érintett termelők beruházásaira, mivel alapvetően megváltoztatták a kukoricára vonatkozó intervenciós feltételeket".

A bíróság azt is megállapította, hogy bár a rendelet szerint a korábban alkalmazott minőségi követelmények szigorítása azért volt szükséges, hogy az intervenciós termékeket a minőségromlással szemben ellenállóbbakká és a későbbi felhasználásra alkalmasabbakká tegyék, "a rendelet nem mondja ki világosan és kifejezetten, hogy a fajsúlykövetelmény bevezetése mennyiben irányul a kukoricára vonatkozó minőségi követelmények szigorítására is".

Így "a rendelet nem hivatkozik arra, hogy a fajsúly a kukorica egyik minőségi kritériumát képezi, és nem fejti ki, hogy ez a tényező mennyiben tekinthető relevánsnak a kukorica minőségének értékelésekor".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×