eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Thaiföldön elfogadták az új alkotmányt

A thaiföldi választók többsége elfogadta vasárnap a népszavazásra bocsátott új alkotmányt, s a voksolás eredményét az exit-pollok után a thaiföldi miniszterelnök is megerősítette.

A Szuan Duszit intézet felmérése szerint az új alaptörvény mellett a szavazók 68 százaléka voksolt, míg az ABAC több mint 70 százalékra hozta ki az "igen" szavazatok arányát. A thaiföldi választási bizottság még nem hivatalos jelentésekre hivatkozva azt közölte, hogy a választásra jogosultak több mint 60 százaléka jelent meg az urnáknál.

Szurajud Csulanon thaiföldi kormányfő vasárnap televíziós beszédben bejelentette: az új alkotmány augusztus végén Bhumibol Aduljadedzs király elé terjesztik jóváhagyásra. A miniszterelnök szerint is országos szinten 50 százalék feletti volt a részvételi arány, és ez azt mutatja, hogy a lakosság elkötelezett a politikában való részvétel mellett.

Az új alaptörvénnyel többek között elejét kívánják venni annak, hogy a jövőben az ország miniszterelnöke olyan mértékű hatalomra tegyen szert, mint a tavaly szeptemberi puccsal a kormány éléről eltávolított, Nagy-Britanniába menekült, de vidéken még mindig nagyon népszerű Thakszin Sinavatra, akinek hívei az alkotmány elutasítása mellett kampányoltak. Thakszint nepotizmussal és korrupciós ügyekkel vádolják hazájában.

A referendum nem hivatalos eredményét már helyi idő szerint vasárnap késő este közzéteszik, hivatalos eredmény hétfőre várható.

Szurajud megerősítette: a népszavazás megnyitja az utat a törvényhozási választások és a demokrácia helyreállítása előtt. Mint közölte, a választásokat valószínűleg az uralkodó 80. születésnapja - december 5. - utáni időpontban tartják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×