eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nem jutott be a kazah ellenzék a parlamentbe

A várakozásoknak megfelelő elsöprő győzelmet aratott a kazahsztáni parlamenti választásokon Nurszultan Nazarbajev államfő Nur-Otan pártja, amely az asztanai választási bizottság vasárnapi bejelentése szerint a még nem végleges, előzetes adatok alapján a voksok 88,05 százalékát szerezte meg.

A szombati előre hozott választásokon 64,56 százalékos volt a részvételi arány, vagyis a közel 8,87 millió szavazásra jogosult állampolgár közül 5,17 milliónyian járultak az urnákhoz.

A hét százalékos küszöböt a választásokon indult hét párt közül csak Nazarbajev pártja érte el, így az ellenzékiek nem jutottak mandátumhoz, akárcsak az előző voksoláson.

A legnagyobb ellenzéki pártnak, a Nemzeti Szociáldemokrata Pártnak 4, 62 százalék jutott, míg a mérsékeltebb Ak-Zsol 3,7 százalékot kapott - közölte vasárnap a kazah országos választási bizottság.

A szombati választásokon hét párt indult, s most először nem egyéni körzetekben, hanem pártlistákra szavaztak (a törvényhozás alsóházába emellett kilenc képviselőt a kazahsztáni népek közgyűlése delegálhat). Ezzel igyekezett a kazah vezetés bizonyítani, hogy kész a demokratikus nyitásra, és méltó arra, hogy 2009-ben Kazahsztán töltse be az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöki tisztségét.

Az EBESZ, amely mintegy 400 megfigyelőt küldött a közép-ázsiai országba, várhatóan még vasárnap közzéteszi jelentését a választások menetéről. Korábban a szervezet egyetlen kazahsztáni voksolást sem ismert el demokratikusnak.

Az asztanai választási bizottság vasárnap arról számolt be, hogy a kampány során összesen több 260 panasz érkezett be hozzá, s ebből 18 a voksolás napján. Kuandik Turgankulov, a választási bizottság elnöke azt ígérte, hogy minden panaszt kivizsgálnak.

Az ellenzék vitatja az eredményeket

Az ellenzéki pártok vezetői máris vitatják az eredményeket. Bulat Abilov, a legnagyobb ellenzéki párt, a Nemzeti Szociáldemokrata Párt vezetője Almatiban vasárnap tartott sajtóértekezletén meggyőződését hangoztatta, hogy "20-30 százalék közötti eredményt" értek el.

Abilov kétségbe vonta a választási bizottságnak a részvételi arányról közzétett adatát is, "képtelenül magasnak" minősítve azt, s közölte azt is: párja választási stábja és megfigyelői által "a voksolás idején észlelt több ezer jogértést bíróságon fogják orvosolni.

Burihan Nurmuhamedov, a hivatalosan rangsor szerint a harmadik helyen végzett Ak-Zsol párt vezetője kijelentette, hogy nem ismerik el a választások eredményét, mivel azok nem tükrözik az országban a politikai erők közötti erőviszonyokat és támogatottságukat.

Az Ak-Zsolnak hivatalosan a voksok 3,7 százaléka jutott, de Nurmuhamedov szerint a párt saját megfigyelői csaknem 12 százalékos támogatottságot mértek. Az Ak-Zsol is jelezte, hogy több ezer konkrét jogsértés miatt panaszt emel a választási bizottságnál és a legfőbb ügyésznél.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×