eur:
394.52
usd:
354.94
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Fontolja meg: elutazik-e Pekingbe

A szennyezett levegővel küzd Peking. Most azzal próbálkoznak, hogy a páros és páratlan rendszámú autók felváltva nem közlekedhetnek a város útjain. Ettől azt remélik a politikusok, hogy 40 százalékkal mérséklődik a kipufogógáz a levegőben. A légszennyezettség elsősorban a 2008-as olimpia miatt kulcskérdés az ázsiai nagyvárosban.

Aki nem teljesen egészséges, kétszer is gondolja meg: elutazik-e a pekingi olimpiára. Ezt az Egészségügyi Világszervezet munkatársa nyilatkozta a BBC-nek.

Michal Krzyzanowski szerint komoly kockázatot jelent a kínai főváros szennyezett levegője a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek, az asztmásoknál pedig rohamot okozhat a szmog.

Csak néhány száz méterre lehet ellátni

A szakember kiemelte: nem csak európai, hanem ázsiai mércével mérve is rendkívül szennyezett Peking levegője. A kínai fővárosban a szmog miatt gyakran alig pár száz méterre lehet csak ellátni.

Holott a 16 milliós városban csak "alig" 3 millió autó van. Igaz, naponta mintegy ezer új járművet regisztrálnak a hatóságok.

A városvezetés most négynapos akciót kezdett, amelynek során a páros és a páratlan rendszámú autók felváltva nem közlekedhetnek az utakon.

Azt akarják elérni, hogy 1,3 millióval kevesebb autó legyen az utakon. Aki mégis kocsiba ül, az 100 jüantól 6.500 jüanig terjedő, azaz mintegy 2.500-forinttól, 162 ezerig terjedő bírságra számíthat.

Pekingben arra buzdítják az embereket, hogy négy napig tömegközlekedéssel járjanak, mindettől pedig azt várják, hogy 40 százalékkal csökkenjen a kipufogógáz kibocsátása. Ezt egyfajta főpróbának is tartják.

A sivatagosodás is gondot jelent

Hasonló terveket szőnek a jövő évi olimpiára is. A szennyezettség mérséklése mellett a forgalmi dugók megakadályozása is cél. A metropoliszban rohamtempóban épülnek az új metróvonalak, fejlesztik a vasutat, hogy az olimpiára érkezőket ki tudják szolgálni.

Szakemberek szerint az autósok korlátozása nem hoz valódi megoldást a bajokra, hiszen a légszennyezésnek nemcsak a kocsik az okai, hanem a gyárak is. Ráadásul, ha Pekingben kevesebb is az autó az utakon, a szél a környező városokból is a metropoliszba hozhatja a szmogot.

Kína több városában is gondot okoznak a terjedő sivatagok: gyakran homokviharokkal kell megküzdeniük a településeknek. A légszennyezettség tehát komoly kihívást jelent a szervezőknek.

Elhalasztják az olimpiát?

Az olimpiai bizottság elnöke nemrég azt mondta: ha nem sikerül megoldani a helyzetet, elképzelhető, hogy elhalasztják az olimpiát. Több ország máris jelezte: sportolóit a lehető legrövidebb ideig szeretnék Pekingben tudni, a rendkívül szennyezett levegő miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×