eur:
388.51
usd:
360.88
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Az interneten terjednek a sokkoló kivégzés képei

Az orosz rendőrség elfogott egy diákot, akit azzal vádolnak, hogy ő tette fel az internetre azt a sokkoló videót, amelynek elkészítéséért egy eddig ismeretlen szélsőjobboldali szervezet vállalata a felelősséget. A felvételen arra utaló képsorokat látni, hogy két maszkos férfi agyonlő és lefejez egy kaukázusi és egy közép-ázsiai férfit.

Az orosz rendőrség szerint az elfogott diák beismerte, hogy ő tette fel az internetre azt a videót, amelyen két férfit végeznek ki egy horogkeresztes zászló előtt. Az első jelentések szerint a fiatal önként jelentkezett a rendőrségen a muzulmán többségű, dél-oroszországi Adige Köztársaság fővárosában, Majkopban.

Az Eho Moszkvi hírrádiónak nyilatkozó helyi rendőrségi illetékes szerint a fiút elfogták, majd vádat emeltek ellene gyűlöletkeltés miatt. A rendőrség ugyanakkor közölte: a magát nemzeti szocialistának valló fiatalt nem gyanúsítják azzal, hogy részt vett az állítólagos kivégzésben.

Brutális leszámolás

A videón - amelynek eredetiségét még vizsgálják - azt látni, hogy egy erdőben két megkötözött férfit kényszerítenek térdre egy náci zászló előtt. Egyikük azt mondja, hogy a kaukázusi Dagesztáni Köztársaságból származik, a másik, hogy Tádzsikisztánból. Ezt követően - heavy metál zenével a háttérben - egy maszkos ember levágja az egyik áldozat fejét, a másikat pedig főbe lövik. Az egyik elkövető azt kiabálja: "Dicsőség Oroszországnak!"

A majkopi ügyészség szerint a videót e-mailen küldték az őrizetbe vett diáknak, Oroszország egy másik területéről, azt azonban még nem derítették ki, hogy honnan. A videón látható felirat szerint a felvételt az eddig ismeretlen Rusz Nemzeti Szocialista Párt készítette.

Az orosz nemzeti radikálisok különösen gyűlölik az orosz városokban élő kaukázusiakat és közép-ázsiaiakat, akiket nyerészkedéssel, és szervezett bűnözéssel vádolnak.

A mészárlás "pozitív" visszhagja

Szvetlana Gannuskina, a Reutersnek nyilatkozó emberjogi aktivista azt mondta: szerinte valódi kivégzést látni a videón, és megdöbbentőnek nevezte, hogy egyes internetes fórumokon többségében pozitív, elismerő megjegyzéseket lehetett olvasni róla.

A radikális eszmék követői között leginkább fiatal férfiakat találni, akik annak ellenére vonzódnak a náci szimbólumokhoz, hogy nagyszüleik nemzedékéből több millióan haltak meg a náci Németország és szövetségesei ellen vívott II. világháborúban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×