eur:
394.53
usd:
354.64
bux:
72840.64
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Bush kezébe vette a dolgokat: felmelegedés törölve

A Bush-adminisztráció több alkalommal megakadályozta, hogy a Világbank számításba vegye a globális felmelegedés jelenségét, amikor ipari és infrastrukturális befektetésekről döntött - derült ki hétfőn.

Egy alkalommal Világbank fehér házi kulcsembere, Paul Wolfowitz személyesen avatkozott be annak érdekében, hogy egy jelentés címéből kikerüljön a "globális felmelegedés" kifejezés, és egyéb változtatásokat is elrendelt, hogy az anyag fókuszát eltérítse a témáról, ez azonban még azelőtt történt, hogy kinevezték volna a szervezet élére 2005 júniusában.

Akkoriban - a Kormányzati Elszámoltatási Csoport (GAP) információi szerint - a Világbank környezetkutatói sikertelenül próbálták elérni, hogy a szervezet döntéseinél figyelembe vegyék az üvegházhatású gázok kibocsátásának veszélyeit is.

Az erről szóló dokumentum nyilvánosságra kerülését politikai eszközökkel akadályozták meg, és a politika volt a haladás legfőbb akadályozója - nyilatkozta egy vezető banki bennfentes a Los Angeles Timesnak.

A helyzet csak most változhat, azzal, hogy a Bush-adminisztráció helyzete egyre romlik, a globális éghajlatváltozást pedig tudományos bizonyítékokkal támasztották alá a kutatók, így az elnök kénytelen volt elismerni, hogy valóságos veszélyt jelent.

A Világbank fenntartható fejlődésért felelős stratégiai vezetője szerint azonban még a legjobb körülmények között is két évbe telik, amíg a szervezet megkezdi annak felmérését, milyen hatással van a fosszilis eredetű energiahordozók használata bolygónkra.

"Nem vagyunk elég gyorsak. Képtelenség elég gyorsan haladni" - mondta Kristalina Georgieva.A Kormányzati Elszámoltatási Csoport egy másik olyan eseményt is feltárt, amely bizonyítja a politikai beavatkozást.

2006-ban a Világbank alelnökei a G8-csoport kezdeményezésére tanulmányt rendeltek a klímaváltozás, az energia és a fenntartható fejlődés témájában. A jelentést elfogadták.

Később azonban Paul Wolfowitz irodája olyan emlékezetőt adott ki, amelyben kérte, hogy a szakértők dolgozzák át a dokumentumot, és a klímahelyzet helyett a tiszta energiára fókuszáljanak.

A Világbank több döntését is bírálták környezetvédelmi szervezetek, például egy, a koszovói lignitbányászat és -erőművek tárgyában hozott határozatát, a lignit - a barnaszén - ugyanis egyike a legszennyezőbb energiahordozóknak

A beruházás még maga a Világbank előírásaival is szemben áll: 2001-ben ugyanis úgy határozott a szervezet, hogy 2008-ig fokozatosan kivonul az olaj- és gázbefektetések piacáról, és kiterjeszti a már létező szénbányászati moratóriumot.

A GAP korábban más ügynökségeknél is feltárt hasonló problémákat, például az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézetnél, amelynek feladata egyebek mellett az, hogy figyelemmel kísérje a hurrikánok és más extrém időjárási jelenségeket.

A jelentés szerint a szervezet akadályozza a tudományos információk nyilvánosságra kerülését.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor engedélyt adott a Lajta-menti szükségtározó megnyitására – videó

A helyszínen ellenőrizte Orbán Viktor a Lajta-menti árvízvédelmi munkálatokat, ahol Nagy István országgyűlési képviselővel együtt meghallgatta a vízügyi szakemberek és a katasztrófavédők jelentését a Mosonmagyaróvár és térsége megvédéséért tett erőfeszítésekről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×