eur:
394.54
usd:
354.7
bux:
72913.19
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Védi az angol szakszervezet a magyar pizzafutárok érdekeit is

A szakszervezet harcol az angliai magyar munkások tisztességes bérezéséért. Pizzafutárok panaszolják, hogy a keresetükből éppen csak meg tudnak élni, hazaküldeni viszont már nem tudnak pénzt. Ügyükről a Times egész oldalas riportban számolt be.

A huszonhat éves Barna Tamás, öccse, Szabolcs és négy további fiatal februárban indult el Szekszárdról Angliába szerencsét próbálni. A szigetországból akkoriban tért haza egy barátjuk, és azt mesélte, hogy ott jobbak a lehetőségek.

A szekszárdi csapat úgy tervezte, hogy munkát vállal, és haza is küld majd a keresetből. De túl sok a levonás, nem marad hazaküldhető pénz, és a fiatalok morognak. Ügyüket felkarolta a Unite nevű szakszervezet, amely általában küzd a vendégmunkások kizsákmányolása ellen.

Barna Tamásék a Domino pizzéria-lánc egy vidéki gebines boltjánál helyezkedtek el Derby városában. A Domino óriási cég, a pizzája nagyon népszerű, általában robogós vagy motoros futár viszi a házhoz telefonos rendelésre.

Levonás levonás hátán

De a kezdő motorosok sok balesetet okoznak, ezért a főnökük, egy milliomos, aki az angol vidéken 26 Domino pizzériát üzemeltet gebinben, megkövetelte, hogy vásároljanak használt autót, és azzal kézbesítsék a rendeléseket.

A kocsit részletre veszik a magyarok, ehhez a munkaadójuk adott kölcsönt, s most levonja ezt a fizetésükből, az autóbiztosítás részleteivel együtt. Lakóhelyet is a gazdag főnök, bizonyos Surinder Kandola szerzett nekik; egy kis házba zsúfolta össze nyolcukat. A lakbér szintén lejön a fizetésből.

Panaszkodtak - kirúgták őket


Körülbelül heti 150 fontot kaphatnának kézhez, ami mintegy 53 ezer forintnak felel meg, de ebből megelőlegezik a jövedelemadót, és a társadalombiztosítási hozzájárulást is levonják - így alig marad valami.

A Barna-fivérek először a főnökhöz fordultak, aki hirtelen felfedezte, hogy a munkavállalási engedélyük nem "tökéletes", és elbocsátotta őket. Ez végképp nem teszik a Unite szakszervezetnek, és az ügyet munkaügyi bíróság elé viszi.

A szakszervezet már sikeresen lépett fel londoni irodatakarító alkalmazottak kizsákmányolása ellen. A sztrájk módszerét nem találja célravezetőnek, mert ezzel az általa pártfogoltak keresete apadna el. De a szakszervezet tisztában van azzal, hogy a nagyvállalatok számára kellemetlen a nevük szerepeltetése munkásnyúzással kapcsolatban.

A Domino közölte, hogy szigorúan ellenőrzi 400 pizzériája alvállalkozóit, másfél év alatt harminckettőtől vonta vissza a megbízást. A Unite szakszervezet pedig őrködik az alkalmazotti jogok felett, hasonló panasszal élő lengyel vendégmunkások ügyében például a lengyel Szolidaritás szakszervezettel összefogva jár el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×