eur:
394.57
usd:
354.69
bux:
72936.84
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Távozik "Bush agya" a Fehér Házból

Távozik posztjáról Karl Rove, George Bush egyik tanácsadója, akit sokan az amerikai elnök "agyának" neveznek. Rove neve összefonódott a Bush kormányzat legtöbb vitát kiváltó döntéseivel. A tanácsadó azonban még az elnöki ciklus vége előtt lemond.

Nem tudni, hogy a Bush-elnökség süllyedő hajóhoz kezd-e hasonlítani, de Karl Rove, washingtoni becenevén "Bush agya", nagy figyelmet keltett bejelentésével.

Rove a Wall Street Journalban jelentette be, hogy otthagyja a Fehér Házat és azonkívül, hogy az ilyenkor szokásos "családi okokat" említette, nem magyarázta döntését.

Profilváltás kell

Az amerikai politikát figyelő tudósítók ugyanakkor arról beszélnek, hogy a republikánusoknak látványos profilváltáson kell átesniük a jövő évi elnökválasztások előtt, ha nem akarják, hogy az iraki akció népszerűtlensége a mélybe rántsa őket.

Rove volt az, aki stratégaként és közeli barátként megalapozta George Bush két választási győzelmét.

Nevét ugyanakkor összefüggésbe hozták azzal a botránnyal, melyben kiszivárogtatták egy aktív CIA-ügynök nevét, amiért annak férje egy újságcikkben cáfolta, hogy Szaddám Husszein rezsimje Afrikában próbált uránhoz jutni. A nigeri szál szerepelt Bush elnök 2003-as országértékelő beszédében, és egy időben érvként használták az iraki háború megindításához.

Kegyelem a kabinetfőnöknek

A szövevényes ügy végül azzal zárult, hogy Dick Cheney alelnök volt kabinetfőnökét hamis tanúzás és az igazságszolgáltatás akadályozása miatt az idén elítélték. Igaz, Bush elnök kegyelemben részesítette Lewis "Scooter" Libbyt.

A most távozó Rove megúszta a bírósági eljárást. A republikánusok ellenfelei azonban azzal is vádolják, hogy az ő nyomására távolítottak el tavaly nyolc szövetségi ügyészt, akik állítólag nem akartak olyan ügyekben vizsgálatot folytatni, amelyek a párt számára politikai piros pontokat hoztak volna.

"Terápiás foglalkozás az ellenségnek"

Rove az iraki akció egyik fő támogatója volt és nem válogatta meg szavait, amikor főnökét kellett védenie. 2005-ben például azt mondta liberális ellenzékiekről, hogy szeptember 11-dike után nem kemény fellépést akartak, hanem "terápiás foglalkozást tartani az ellenségeinknek".

Rove pozíciója a republikánusok számára súlyos vereséggel zárult tavalyi kongresszusi választások után ingott meg.

A Wall Street Journalnak nyilatkozva ugyanakkor azt mondta: a 2008-as elnökválasztásokon a demokraták lábon lövik magukat azzal, hogy - jóslata szerint - "a végzetesen hibás jellemű" Hillary Clinton szenátort jelölik majd elnöknek.

Ezért a republikánusoknak jó esélyeik vannak - vélte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×