eur:
394.57
usd:
354.69
bux:
72936.84
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

A szlovák kormányfő szerint a globalizáció a fasizmussal egyenértékű

A jelenlegi világ semmivel sem jobb, mint amilyen a 2. világháború idején volt - jelentette ki a szlovák miniszterelnök. Robert Fico a fasizmushoz hasonlította a globalizációt és liberalizációt.

Robert Fico a közép-szlovákiai Privigye melletti emlékhelyen mondott beszédet a szlovák nemzeti felkelés 63. évfordulója alkalmából.

A miniszterelnök szerint a felkelés a nemzet történelmének oly fontos eseménye, amelyre minden szlovák büszke lehet. Éppen ezért igen fontos lenne, ha a felnövő ifjabb generációk sokkal többet tudnának róla. "Többet, mint a francia forradalomról, vagy éppenséggel az amerikai függetlenségi háborúról" - hangsúlyozta Fico.

A kormányfő elmondta, harcolni fog azok ellen, akik igyekeznek csökkenteni a felkelés történelmi jelentőségét. Patetikus szavakkal fejezte ki csodálatát a felkelésben megnyilvánuló páratlan bátorság előtt, amellyel a szlovákok szembeszálltak a gonosszal, a fasiszta hatalommal.

Most is ilyen bátor tettekre hívta fel híveit, hiszen, mint mondta, "a világ semmivel sem lett jobb, mint a háború idején volt. Most is a nyersanyagokért, a hatalomért, a befolyásért dúl a harc, csak éppen más fegyverekkel: globalizációval, liberalizációval és privatizációval" - hangsúlyozta a miniszterelnök, aki felhívta híveit, hogy legyen bátorságuk e folyamatokkal szembeszállni.

"Nehogy aztán egy olyan országban találjuk magunkat, ahol ugyan állampolgárok vagyunk, de körülöttünk minden: a víz, a föld, az energia másoké" - hangsúlyozta Robert Fico.

A miniszterelnököt máris többen bírálták beszéde miatt. Milan Zemko neves történész szerint a kormányfő összehasonlíthatatlan politikai és történelmi helyzeteket állított egymás mellé. Miroslav Kusy politológus úgy véli, Fico kijelentése inkább kommunista szemléletet tükröz, mint a modern európai szociáldemokrácia gondolkodását.

Hanganyag: Protics János

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×