eur:
394.54
usd:
354.7
bux:
72913.19
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Találgatások a német konzervatív táborban Stoiber államfőjelöltségéről

A kisebbik német konzervatív kormánypárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) részéről többen is úgy nyilatkoztak a napokban, hogy ősszel távozó pártelnökük alkalmas lenne államfőjelöltnek, a testvérpárt kereszténydemokraták (CDU) viszont egyelőre elhárította a felvetést.

"Abban az esetben, ha Horst Köhler nem állna rendelkezésre egy második államfői ciklushoz, Edmund Stoiber nagyszerű utódja lenne" - idézte a szombati Bild Christa Stewens bajor szociálisügyi minisztert. Hasonlóan nyilatkozott a lapnak Bernd Weiss bajor képviselő is: "Stoiber mint a kisemberek ügyvédje igazán jó elnök lenne" - mondta.

Wolfgang Bosbach, a CDU/CSU alsóházi frakcióvezető-helyettese túlságosan korainak nevezte a felvetést. Sem az államfőnek, sem Stoiber úrnak nem teszünk jót vele, ha ilyen találgatásokba bocsátkozunk - nyilatkozta a CDU-politikus vasárnap a dpa hírügynökségnek.

Maga Stoiber, aki januárban bejelentette, hogy szeptember végén lemond az 1993 óta betöltött tartományi kormányfői tisztségről és ezzel együtt a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöki posztjáról, "butaságként" hárította el a javaslatokat. "A jelenlegi államfő kiváló munkát végez, Németország legnépszerűbb politikusa, és mi mindent meg fogunk tenni, hogy ismét államfővé válasszák" - nyilatkozta a bajor rádiónak.

Berlinben kaján reagálásokat váltott ki Stoiber esetleges jelöltsége. Volker Beck, a Zöldek alsóházi frakciójának ügyvezetője szerint, amíg az uniópártoknak nincs abszolút többségük (mint jelenleg) az államfőt választó szövetségi közgyűlésben, addig a bajor politikusnak sincs esélye a sikerre.

Petra Pau házelnök-helyettes, a szintén ellenzéki Baloldal Bundestag-képviselője úgy vélekedett, hogy Stoiber esetleges megválasztása nagy öröm volna a kabarétréfák szerzőinek. "Egyetlen politikus sem képes józanul olyan sok érthetetlen zagyvaságot összehordani, mint Edmund Stoiber" - indokolta nézetét Pau.

Horst Köhler államfői megbízatása 2009 májusában jár le, s legkorábban jövő év elején nyilatkozik arról, hogy újra jelölteti-e magát. Ennek ellenére a közelmúltban több politikus neve is elhangzott az egyes kormánypártok részéről lehetséges utódaként, ám egyelőre csak felvetésként.

Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×