eur:
394.54
usd:
354.7
bux:
72913.19
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Sátrakat állítottak fel Kijevben az ukrán ellenzék hívei

Sátortábort állítottak fel Julija Timosenko ukrán ellenzéki vezető hívei Kijev központjában vasárnap, tiltakozva amiatt, hogy a központi választási bizottság formai hibára hivatkozva előző nap megtagadta a tömörülés jelöltjeinek regisztrálását a szeptember 30-i előre hozott parlamenti választásokra.

Timosenko Tömbjének mintegy ezer aktivistája fehér trikóban - rajta a tömörülés logójával, egy vörös szívvel - a központi választási bizottságnak a kijevi belvárosban álló székháza elé vonult, és ott mintegy száz sátrat vertek fel. Azzal fenyegetőznek, hogy mindaddig ott maradnak, amíg a testület vissza nem vonja a döntést, amely szerintük politikai indíttatású.

A központi választási bizottság szombaton elutasította a fő ukrán ellenzéki erő jelöltjeinek regisztrálását arra hivatkozva, hogy azok elmulasztották kitölteni a jelentkezési űrlapnak azt a rovatát, amelyben a lakcímét kell megadnia a jelentkezőnek.

Az előre hozott választások kiírása egy hónapokig tartó belpolitikai válság feloldását célozta: a konfliktus a két ellenlábas, a Nyugat-barát Viktor Juscsenko elnök és a Moszkva-barát Viktor Janukovics kormányfő között robbant ki, miután Juscsenko elrendelte a parlament feloszlatását. A Nyugat-barát Timosenko Tömbje regisztrálásának megtagadása felveti a választás legitimitásának kérdését.

Ukrajna stabilitása mind a Kremlnek, mind a Nyugatnak érdekében áll, mely utóbbihoz Juscsenko közeledni törekszik azzal a távlati céllal, hogy országa majdan az Európai Unió és a NATO tagja legyen.

A központi választási bizottságnak mintegy fele Janukovics híve, és Timosenko vádja szerint éppen a kormányfő áll a regisztrációt megtagadó döntés mögött. A bizottság fele, Janukovics emberei a regisztráció elutasítása mellett szavaztak, míg a testület másik fele tartózkodott.

Janukovics tömörülése, a Régiók Pártja visszautasította Timosenko állításait, és azt állította, hogy a politikus népszerűségének növelése érdekében szítja a feszültséget.

Timosenko Tömbje vasárnap támogatást kapott a Juscsenko-féle Mi Ukrajnánk, Mi Önrendelkezésünk nevű párttól, amely tiltakozott a regisztráció megtagadása miatt, és sürgette a választási bizottságot, hogy vizsgálja felül a döntést.

Marina Sztavnyijcsuk, az ukrán elnök titkárságvezető-helyettese, Juscsenko képviselője az alkotmánybíróságban és a központi választási bizottságban, úgy nyilatkozott, hogy a Timosenko Tömbje által a központi választási bizottsághoz benyújtott iratok megfelelnek a szükséges követelményeknek. Úgy vélekedett, hogy a tömörülés fellebbezést nyújthat be a regisztrációt megtagadó döntés ellen.

Az ukrán választási törvény értelmében augusztus 25-ig Timosenko Tömbje ismét benyújthatja a regisztrációs kérelmet. A tömörülés képviselője azonban közölte, hogy nem élnek ezzel, hanem bírósághoz fordulnak a regisztráció megtagadása miatt. Timosenko azzal fenyegetett, hogy az Európai Unió kormányaihoz fordul az ügyben.

Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×