eur:
387.61
usd:
356.98
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Ítéletidő havazással az Alpokban

Az elmúlt éjszaka szokatlan mennyiségű csapadék hullott az Alpok északi térségében és kiváltképpen Svájcban, továbbá a vele határos két német tartományban okozott komoly közlekedési fennakadásokat, valamint súlyos anyagi kárt.

Ezúttal jól működött a viharjelzés, ugyanis eddig nem érkezett hír arról, hogy emberéletet követelt volna a csütörtökre virradó éjszaka lezúduló rekordmennyiségű csapadék.

Mivel továbbra is esőzéssel kell számolni az Alpok északi térségében, a Rajna felső szakasza Báseltől áradással fenyeget, ezért átmenetileg felfüggesztették a hajóforgalmat a szokatlanul megduzzadt folyón.

Az időjárás viszontagságai elsősorban Svájcot sújtják, ahol a legmagasabb fokú készültséget rendeltek el, miután félő, hogy a hét eleje óta tartó esőzések áradásokat és földcsuszamlásokat okoznak.

A főváros, Bern környékén több száz pince került víz alá, az Aar folyócska pedig a közeli Olten város nagyrészét elöntötte, úgyhogy csónakokkal kellett kimenteni a szorult helyzetbe került lakókat.

Több száz turista a festői Interlakenban rekedt és szükségszálláson kapott menedéket, miután a helységbe vezető utak járhatatlanná váltak.

De a pontosságáról híres svájci vasútforgalomban is komoly fennakadások vannak, mert sokfelé víz alá kerültek a sínek, és ezért a szerelvények csak kerülőúton közlekednek.

A váratlan lehűlés miatt az Alpok magasabban fekvő régióiban átmeneti havazás is várható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×