Egy svájci cég - a dioxinszennyezés magas szintjét tudomásul véve - visszavonta a guargumit tartalmazó ételeit az áruházakból, de a brit tisztiorvosi hivatal egyelőre semmiféle lépést nem tett.
A guargumi alapanyagát, a guarbabot elsősorban Indiában és Pakisztánban termesztik, de nagy szállító az Egyesült Államok is. A guarlisztből joghurtokhoz, fagylaltokhoz, süteményekhez és egyes orvosságokhoz használt sűrítőanyag készül.
A dioxintartalom megengedettnél magasabb jelenlétét okozhatta a műtrágyázás, de az is, hogy a guarbabot nagyon nehéz tisztítani.
Németországban nemrégiben a tojáskereskedelemben okozott zavarokat, hogy a tanyasi módszerekkel tenyésztett, legegészségesebbnek vélt csirkék tojásaiban találtak túl sok dioxint, ugyanis a baromfiállomány műtrágyázott földeken szemezgetett.
A dioxin rákkeltő anyag, jelenléte kis mértékben és higítva nem okoz semmiféle bajt, de az Európai Unió központi ellenőrző laboratóriumainak munkatársai jól teszik, ha rajta tartják a szemüket a műtrágyázott földekről származó élelmiszerek dioxinszintjén. Bizonyos, hogy a hírek nyomán Angliában is megvizsgálják a helyzetet.
Az egészséges táplálkozással foglalkozó angol szaklapok egyelőre a guargumi dicséretét zengik. Az angolok egyre több joghurtot esznek az ebédet vagy vacsorát lezáró édességként, mert a guar a joghurtban található más anyagokkal együtt segíti az emésztést és csökkenti a koleszterinszintet. Nagyon egészséges - kivéve, ha dioxin van benne.
