eur:
368.10
usd:
344.22
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert

Egészséges, kivéve, ha dioxint tartalmaz

Angliában nincs guargumi-riadalom. A sűrítőanyagot a szigetországban is széles körben alkalmazza az élelmiszeripar, és ott is szigorú az adalékok ellenőrzése, de azon kívül, hogy a BBC hírt adott a Svájcba érkezett guargumi-szállítmányok dioxinszennyeződéséről, semmi sem történt.

Egy svájci cég - a dioxinszennyezés magas szintjét tudomásul véve - visszavonta a guargumit tartalmazó ételeit az áruházakból, de a brit tisztiorvosi hivatal egyelőre semmiféle lépést nem tett.

A guargumi alapanyagát, a guarbabot elsősorban Indiában és Pakisztánban termesztik, de nagy szállító az Egyesült Államok is. A guarlisztből joghurtokhoz, fagylaltokhoz, süteményekhez és egyes orvosságokhoz használt sűrítőanyag készül.

A dioxintartalom megengedettnél magasabb jelenlétét okozhatta a műtrágyázás, de az is, hogy a guarbabot nagyon nehéz tisztítani.

Németországban nemrégiben a tojáskereskedelemben okozott zavarokat, hogy a tanyasi módszerekkel tenyésztett, legegészségesebbnek vélt csirkék tojásaiban találtak túl sok dioxint, ugyanis a baromfiállomány műtrágyázott földeken szemezgetett.

A dioxin rákkeltő anyag, jelenléte kis mértékben és higítva nem okoz semmiféle bajt, de az Európai Unió központi ellenőrző laboratóriumainak munkatársai jól teszik, ha rajta tartják a szemüket a műtrágyázott földekről származó élelmiszerek dioxinszintjén. Bizonyos, hogy a hírek nyomán Angliában is megvizsgálják a helyzetet.

Az egészséges táplálkozással foglalkozó angol szaklapok egyelőre a guargumi dicséretét zengik. Az angolok egyre több joghurtot esznek az ebédet vagy vacsorát lezáró édességként, mert a guar a joghurtban található más anyagokkal együtt segíti az emésztést és csökkenti a koleszterinszintet. Nagyon egészséges - kivéve, ha dioxin van benne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Rejtett emelésekkel van tele a 2024-es adócsomag

Rejtett emelésekkel van tele a 2024-es adócsomag

A jövő évi adótörvényekben számtalan a veszélyhelyzet ideje alatt bevezetett adóemelést emel törvényi erőre a kormány. Vagyis így hosszútávon is velünk maradnak a korábban ideiglenesnek mondott intézkedések. Jogtechnikailag viszont így az Európai Bizottság felé tett vállalások kiskapujára mehet rá a kabinet, hogy különadók helyett a meglévő terhek közé sorolják át ezeket a tételeket. Például velünk marad a megemelt tranzakciós illeték, de a chipsadó bővített termék listája is. Törvényi szintre emelkednek az ekho-s adózás ideiglenes szabályai, de új elemként osztalékadót vetnek ki a bizalmi vagyonkezelőknél, magánalapítványoknál is. A kormány viszont a családi kedvezmények összegeit nem írja át jövőre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×