eur:
369.22
usd:
344.69
bux:
48117.93
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert

London öt guantánamói fogoly elengedését kéri Washingtontól

London hivatalosan kérte öt, nagy-britanniai lakóhellyel rendelkező személy szabadon engedését a Guantánamói-öböl partján működő amerikai börtöntáborból - jelentette be kedden a brit külügyminisztérium.

David Miliband külügyminiszter írásban kérte amerikai kollégájától, Condoleezza Rice-tól az öt férfi elengedését. A foglyok nem brit állampolgárok, de menekültstátust nyertek és korlátlan időre szóló, vagy kivételes engedélyük volt nagy-britanniai tartózkodásra őrizetbe vételük előtt - olvasható a londoni külügyminisztérium közleményében.

A szóban forgó öt férfi szabadon bocsátásáról és visszatéréséről folytatandó megbeszélések igénybe vehetnek némi időt. Felmerülhetnek biztonsági megfontolások azzal kapcsolatban, hogy mikor küldjék vissza az illetőket, és a brit kormány "minden szükséges intézkedést meg fog hozni a nemzetbiztonság fenntartása érdekében" - fűzte hozzá a minisztérium. Az öt férfi név szerint Shaker Aamer, Jamil al-Banna, Omar Deghayes, Binyam Mohamed és Abdennour Sameur.

A Gordon Brown miniszterelnök vezette új kormány döntése szakítást jelent a korábbi gyakorlattal. Az előző, Tony Blair által irányított kabinet rendszerint azt vallotta, hogy nem köteles olyan guantánamói rabok elengedéséért folyamodni, akik a szigetországban éltek ugyan, de nem szereztek brit állampolgárságot. Márciusban Kim Howells brit külügyi államminiszter még azt bizonygatta, hogy a Blair-kormány ilyen ügyben, volt nagy-britanniai lakosok érdekében nem léphet fel.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Jelentősen emelkedtek a tőzsdék múlt héten, miután az amerikai törvényhozók elfogadták az amerikai adósságplafonról szóló törvényjavaslatot. Az ázsiai piacok nagyrészt emelkedtek hétfőn, miután Joe Biden hétvégén aláírta az amerikai adósságplafonról szóló törvényt. Ezzel szemben európai tőzsdék a múlt pénteki rali után iránykereséssel kezdték ezt a hetet, és az USA-ban is csak minimális elmozdulások látszanak. Mindeközben az olajárakra is érdemes figyelni, amelyek felpattantak azt követően, hogy Szaúd-Arábia további napi egymillió hordóval csökkenti a kitermelést, és további termeléscsökkentést ígért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×