eur:
394.84
usd:
371.27
bux:
66166.81
2024. április 16. kedd Csongor

Izraeli határőrök megkezdték a telepesek kilakoltatását Hebronban

Több száz izraeli határőr megkezdte kedd hajnalban zsidó telepesek kilakoltatását a ciszjordániai Hebronban. A határőrök két házat ürítettek ki a bibliai település régi piacterén.

A lakóépületekben egy-egy ingatlanbitorló család és az őket támogató ultranacionalista fiatalok tucatjai elbarikádozták magukat. A hónapokkal ezelőtt beköltözött két család azt állítja, a lakások évtizedeken keresztül zsidó tulajdonban voltak, míg az 1948-as izraeli függetlenségi háború után a jordániai hatóságok zár alá nem vették azokat.

A Ciszjordánia déli részén fekvő Hebron visszatérően színtere az izraeliek és palesztinok közötti ellenségeskedésnek. A városban mintegy félezer zsidó telepes él szigorúan őrzött enklávékban 160 ezer palesztin között.

A telepesek köveket hajigáltak a kilakoltatásukra kiérkező egyenruhások felé, cementet, vizet és olajat öntöttek rájuk. Két határőr könnyebben megsérült. Letartóztatásokról nem érkezett jelentés.

A művelet nagy visszhangot kiváltó előzményeként mintegy harminc - ultranacionalista parlamenti képviselők, rabbik támogatását élvező - ortodox katona fellázadt, és megtagadta a kilakoltatásban való részvételre vonatkozó parancsot. Közülük tizenkettőt - köztük két tisztet - több hetes fogdára ítéltek.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Orosz növekedési terveket sugalló álláshirdetések okoztak galibát a Raiffeisennél

Orosz növekedési terveket sugalló álláshirdetések okoztak galibát a Raiffeisennél

Az osztrák Raiffeisen Bank International a közelmúltban több tucat álláshirdetést adott fel oroszországi pozíciókra. Az általuk sugallt növekedési tervek ellentmondanak a bank a hivatalos ígéretének, mely szerint kivonul a piacról – írta meg a Financial Times.  Johan Strobl vezérigazgató azonnali vizsgálatot rendelt el, és tisztázta a bank a hibát, ugyanakkor a háború kezdete óta valóban növelte létszámát az orosz piacon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 15:47
×
×
×
×