eur:
368.64
usd:
345.03
bux:
48358.76
2023. június 7. szerda Róbert

Izraeli határőrök megkezdték a telepesek kilakoltatását Hebronban

Több száz izraeli határőr megkezdte kedd hajnalban zsidó telepesek kilakoltatását a ciszjordániai Hebronban. A határőrök két házat ürítettek ki a bibliai település régi piacterén.

A lakóépületekben egy-egy ingatlanbitorló család és az őket támogató ultranacionalista fiatalok tucatjai elbarikádozták magukat. A hónapokkal ezelőtt beköltözött két család azt állítja, a lakások évtizedeken keresztül zsidó tulajdonban voltak, míg az 1948-as izraeli függetlenségi háború után a jordániai hatóságok zár alá nem vették azokat.

A Ciszjordánia déli részén fekvő Hebron visszatérően színtere az izraeliek és palesztinok közötti ellenségeskedésnek. A városban mintegy félezer zsidó telepes él szigorúan őrzött enklávékban 160 ezer palesztin között.

A telepesek köveket hajigáltak a kilakoltatásukra kiérkező egyenruhások felé, cementet, vizet és olajat öntöttek rájuk. Két határőr könnyebben megsérült. Letartóztatásokról nem érkezett jelentés.

A művelet nagy visszhangot kiváltó előzményeként mintegy harminc - ultranacionalista parlamenti képviselők, rabbik támogatását élvező - ortodox katona fellázadt, és megtagadta a kilakoltatásban való részvételre vonatkozó parancsot. Közülük tizenkettőt - köztük két tisztet - több hetes fogdára ítéltek.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Kötelezően kitiltatná az EU a Huaweit az 5G hálózatokból

Kötelezően kitiltatná az EU a Huaweit az 5G hálózatokból

Az Európai Unió fontolgatja, hogy kötelező tilalmat vezet be a tagállamok számára, amely megtiltaná, hogy biztonsági kockázatot jelentő cégekkel építsék az 5G-hálózatokat - írja az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva a Financial Times. Ez a tilalom a Huawei kínai távközlési csoportot is érintené, amellyel kapcsolatban a múltban számos alkalommal merültek már fel biztonsági aggályok. A tárgyalásokra állítólag azért kerül sor, mert Brüsszelben egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy egyes nemzeti kormányok csak megkésve foglalkoznának ezzel a kérdéskörrel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×