eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

A nagypapát és a kétéves kisfiút is meglőtték

Egy amerikai hadbíróság bűnösnek mondott ki egy tengerészgyalogost, aki a vád szerint Irakban meggyilkolt egy idős férfit. Az őrmestert emellett gyilkosságra való szervezkedés vádjában is bűnösnek találták.

Az amerikai hadbíróság szerint Ibrahim Awadot tavaly áprilisban kirángatták a házából, agyonlőtték egy géppisztollyal, amelyet mellé helyeztek, hogy úgy tűnjön, mintha fegyveres lázadó lett volna.

A szakasznyi tengerészgyalogost vezető III. Lawrence G. Hutchins őrmestert gyilkosnak mondták ki az atrocitásban. Az egység másik tagját, egy tizedest pedig vele együtt gyilkosságra való szervezkedés vádjában találtak bűnösnek.

Hutchins őrmester életfogytiglani börtönt is kaphat a gyilkosságért. Több más katona vádalkut kötött a vallomásáért cserébe, így ők 1 és 8 év közötti büntetéseket kaptak.

A bíróságon elhangzott, hogy az iraki nagyapát egy árokban lőtték le, majd mellé tettek egy lapátot és egy AK-47-es géppisztolyt, hogy úgy tűnjön, mintha lázadó lett volna, aki egy útmenti pokolgépet akart éppen elásni.

Az amerikai Nation magazin július 30-i számában interjút közölt 50 amerikai katonával, akinek egy része a társaik által elkövetett atrocitásokról beszélt.

Többen is elismerték, hogy a pánikszerűen reagáló és tévedésből megölt civileket ellenállóknak állították be azzal, hogy fegyvereket raktak melléjük. "Mindig egy Kalasnyikovot, mert abból sok van" - mondta például Joe Hatcher felderítő.

"Sokan úgy érezték: ha valaki nem beszél angolul és sötétebb a bőre, akkor kevésbé ember, mint mi, tehát azt csinálunk, amit akarunk" - mondta Josh Middleton katona.

Mások elmondták azt is, hogy a katonai konvojok néha civileket gázolnak el, anélkül, hogy megpróbálnának fékezni, sőt, hogy hogyan viccelődtek azon, hogy mindig rossz házakban tartanak házkutatást, összetörve a berendezést és terrorizálva a lakókat.

Az egyik katona elmondta: akkor lett elege, amikor látta, hogy útszéli pokolgép felrobbanása után társai elkezdtek lövöldözni, és eltaláltak egy kétéves kisgyereket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×