eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Washington teljes támogatásáról biztosította a palesztin kormányt

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter találkozott csütörtökön a ciszjordániai Rámalláhban a teljes palesztin szükségkormánnyal, amivel jelezni akarta, hogy Washington támogatja a mérsékelt tagokból álló kabinetet, szemben a radikális Hamász uralta korábbi kormánnyal.

Mahmúd Abbász palesztin elnök azt követően váltotta le a Hamász dominanciájával, de a mérsékeltebb Fatah mozgalommal közös egységkormányt, hogy a radikális szervezet kizárólagos ellenőrzése alá vonta a Gázai övezetet. A Hamász nem ismeri el a Rámalláhban székelő szükségkormányt.

Rice először csak a miniszterelnökkel, Szalám Fajjáddal tárgyalt, majd bemutatták minisztereinek. "Van a palesztin területeken egy kormány, amely elkötelezte magát a nemzetközi elveknek, a béke alapelveinek, és ez olyan alkalom, amelyet nem szabad elszalasztanunk" - jelentette ki Rice.

A Hamász szóvivője a palesztinok közötti megosztottság mélyítésének szándékával vádolta meg az amerikai külügyminisztert. "Rice nem azért jött a térségbe, hogy létrejöjjön a palesztin állam, amint ő és főnöke, (George) Bush (elnök) állítja, hanem azért, hogy támogasson egy palesztin pártot egy másikkal szemben, és hogy támogassa a cionista megszállást" - jelentette ki Számi Abu Zuhri.

Az amerikai külügyminiszter a kormánytagok után Abbásszal találkozott rámalláhi hivatalában. Palesztin tisztségviselők előzetes véleménye szerint tárgyalásuk fő témája a Bush elnök javasolta közel-keleti békekonferencia, amelyre várhatóan ősszel kerül sor. Mint mondták, helyeslik a felvetést, de a konferenciától igazi eredményeket várnak.

Rice csütörtökön befejezi négynapos közel-keleti körútját. Szerdán találkozott az izraeli vezetőkkel, előtte pedig Szaúd-Arábiában megkapta Rijád támogatását is a konferencia megrendezéséhez, de szintén csak arra az esetre, ha azon komoly tárgyalások lesznek. Elemzők kétlik, hogy a mostani külügyminiszteri út sok eredményt hozna.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×