eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Vádemelés a 84 éves államügyész ellen

Csehországban vádat emelnek az 1950-es évek egyik leghírhedtebb politikai perének akkori államügyésze ellen. A perben koholt vádak alapján három embert ítéltek halálra.

A legismertebb áldozat Milada Horáková jogász és politikus volt, akit a hetekig tartó koncepciós perben halálra ítéltek, és 1950. június 27-én a prága-ruzynei börtönben kivégeztek.

A per egyik államügyésze a ma 84 esztendős Ludmila Brozsová-Polednová volt. A prágai ügyészség szóvivője szerint az idős asszonyt gyilkosságban való bűnrészességgel vádolják. Amennyiben a bíróság bűnösnek találja, akár 15 évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhetik.

Az 57 évvel ezelőtti per aktív résztvevői közül már csak ketten élnek. A vizsgálatot vezető Milan Moucska elleni eljárást a prágai államügyészség még 2003-ban, bizonyítékok hiányában leállította.

Ez az első eset, hogy az 1950-es évek politikai perének vádlói közül valakit bíróság elé állítanak.

Az akkori monstre perben, amelyet a cseh rádió egyenes adásban közvetített, összesen 12 embert ítéltek el, közülük hármat kivégeztek.

Az ítéletet 1968-ban, a prágai tavasz idején megszüntették, ám Horákovát csak 1990-ben, a bársonyos forradalmat követően rehabilitálták, addig nem nagyon beszéltek a kommunista időszak törvénysértéseiről.

Maga a vádlott csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy az annak idején érvényes törvények szellemében járt el, és azért követelt halálos ítéletet Horáková ellen, mivel maga is beismerte, hogy államellenes, felforgató tevékenységet végzett.

A korabeli dokumentumok azonban arról tanúskodnak, hogy a vádlottakat koholt vádak alapján, politikai okokból ítélték el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×