eur:
389.51
usd:
362.4
bux:
68657.92
2024. május 8. szerda Mihály

Olmert: a Hamászt továbbra is ki kell hagyni a játékból

Továbbra is ki kell hagyni a játékból a Hamász iszlamista palesztin szervezetet - jelentette ki Ehud Olmert izraeli kormányfő szerdán Condoleezza Rice amerikai külügyminisztert fogadva Jeruzsálemben.

Az amerikai diplomáciai irányítója - aki most jár először a zsidó államban és a palesztin területeken azóta, hogy a Hamász június közepén átvette az ellenőrzést a Gázai övezet felett - Olmert kormányfőn kívül Simon Peresz izraeli államfővel, Cipi Livni külügyminiszterrel és Ehud Barak védelmi miniszterrel tárgyalt.

Ehud Olmert két izraeli aggodalmat vetett fel az izraeli-palesztin béketárgyalások Washington által szorgalmazott felújításával kapcsolatban: az egyik, hogy a Hamászt ki kell zárni a folyamatból, a másik, hogy Izrael csak akkor adja át az ellenőrzést a Mahmúd Abbász palesztin elnök alá tartozó biztonsági erőknek Ciszjordániában, ha a zsidó állam számára garantálják, hogy "a terror nem kap erőre ismét azon a területen".

A szóvivői tájékoztatás szerint az Olmert-Rice találkozón szó esett a ciszjordániai útakadályok elbontásáról is. Az úttorlaszok eltávolítása megkönnyítené a palesztinok mozgását Ciszjordániában. Ehud Barak izraeli védelmi miniszter az amerikai külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után közleményben azt írta, fontos a palesztinok mindennapi életének megkönnyítése, de "számunkra az izraeli polgárok biztonsága az elsődleges".

Condoleezza Rice csütörtökön Ciszjordániában folytatja tárgyalásait. Rámalláhban találkozik többek között Mahmúd Abbász palesztin elnökkel és Szalám Fajjád palesztin kormányfővel. Rijád al-Máliki palesztin tájékoztatási miniszter közölte: a palesztin kormány arra fogja kérni az amerikai külügyminisztert, gyakoroljon nyomást Izraelre annak érdekében, hogy vonják vissza a nagyobb ciszjordániai települések körül állomásozó izraeli alakulatokat, és hogy a zsidó állam adjon kiterjedt amnesztiát az izraeli körözés alatt álló palesztinoknak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Berobbanhat a használtautó-piac a következő hónapokban

Berobbanhat a használtautó-piac a következő hónapokban

A Datahouse adatai alapján az idei első negyedévben jelentősen növekedett a hazai használtautó-piac. 2024 első negyedévében havonta átlagosan 75.400 használt autót adtak el. Ez 13%-kal nagyobb használtautó-értékesítési volument jelent, mint az előző év azonos időszakában. Szakértők szerint a következő hónapokban további ugrás várható, aminek egyrészt a magánvásárlók rég látott aktivitása, másrészt a kedvezőbb hitelkörnyezet és a tavalyinál alacsonyabb kamatszint is megágyazhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×