eur:
388.83
usd:
361.77
bux:
68587.16
2024. május 8. szerda Mihály

Nem kerül NATO-ellenőrzés alá a csehországi radar

Soha nem lesz a NATO teljes ellenőrzése alatt a Csehországba tervezett amerikai radarállomás, mert Washington megtartja magának a végső szó jogát a döntéshozatalban - jelentette ki Jirí Sedivy volt cseh védelmi miniszter.

Sedivy, aki szeptembertől kezdve a NATO-főtitkár helyettese lesz, ugyanakkor meggyőződését fejezte ki csütörtökön reggel a prágai közszolgálati rádiónak nyilatkozva, hogy az Egyesült Államoknak és a NATO-nak sikerül összeegyeztetnie légvédelmi terveit.

A politikus, aki a NATO-főtitkárának helyetteseként a szervezet védelmi politikájáért és a tervezésért lesz felelős, kifejtette: az atomfegyverek bevetésének kérdésében is két országé jelenleg a végső szó a NATO-n belül: az Egyesült Államoké és Nagy Britanniáé. "Úgy vélem, ez fog érvényesülni a rakétavédelem esetén is."

Az amerikai radarállomás ügye jelenleg nagyon megosztja a cseh politikusokat. A szociáldemokrata és a kommunista ellenzék elutasítja az amerikai radar befogadását, s a jobbközép kormányoldal is megosztott ebben a kérdésben. A Zöldek Pártjának képviselői azt hangoztatják, hogy csak úgy tudják elfogadni az amerikai radarállomást cseh területen, ha a NATO is ellenőrizni fogja, illetve ha a létesítmény része lesz a NATO védelmi rendszerének.

Washington januárban fordult a csehekhez, hogy engedélyezzék egy amerikai radarállomás létrehozását, amely az amerikai rakétavédelmi pajzs része lenne. A hivatalos cseh-amerikai tárgyalások májusban kezdődtek, s várhatóan az év végéig eltartanak. Vlasta Parkanová védelmi miniszter szerint csak a jövő év elején várható végső döntés az ügyben.

Az ellenzék népszavazást követel a radarállomásról, míg a kormányzat szerint a parlamentnek kellene meghoznia a döntést. A radarellenes petíciót eddig több mint 130 ezer ember írta alá.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×