eur:
389.07
usd:
360.79
bux:
68072.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Magyarország még nincs az amerikai vízummentességre eséllyel pályázók között

Az amerikai elnök még a héten aláírhatja azt a törvénycsomagot, amelyben szó van a vízummentesség kiterjesztéséről is. Ám ha ez meg is történik, még egy-másfél éves fölkészülési időre van szüksége az Egyesült Államoknak, hogy az új országok polgárait fogadni tudja. Magyarország egyelőre nincs a vízummentességre eséllyel pályázó államok között. Minderről egy sajtóbeszélgetésen volt szó, amelyen, műholdas kapcsolat segítségével, egy amerikai szakértő is részt vett.

Az Egyesült Államoknak nem áll szándékában egységesen kezelni az Európai Unió tagállamait - legalábbis, ami a vízumpolitikát illeti. Washington ugyanis kétoldalú megállapodásokat köt az országokkal - ezt a Heritage Fondation főmunkatársa mondta az InfoRádió kérdésére egy sajtóbeszélgetésen.

A konzervatív szervezet egyébként szorosan együttműködik a kormányzattal. Jay Carafano szerint az EU-nak lehet közös vízumpolitikája, Amerika akkor sem fogja egy tömbként kezelni a tagállamokat.

Kétoldalú megállapodásokat kötnek

"Amerika kétoldalú vízum-megállapodásokat köt, tehát egy-egy országgal tárgyal, nem pedig egy régióval vagy egy multinacionális intézménnyel. A vízumkiadás ugyanis nemzeti felelősség" - hangsúlyozta.

A minap egyébként Franco Frattini, az EU bel- és igazságügyi biztosa még arról beszélt, hogy az új washingtoni törvény végre megszüntetni a tagállamok közti különbségeket, mert egységesen kezelné a jelenleg 27 tagú közösséget.

Jay Carfano most azt is elmondta, hogy Magyarország egyelőre nincs azon országok közt, amelyek jó eséllyel bekerülhetnek a kiterjesztett vízummentességi programba. Csehország, Málta, Ciprus, Észtország, Görögország, sőt: Szlovákia is eleget tesz annak a követelménynek, hogy az elutasított vízumok száma nem haladhatja meg a 10 százalékot. Korábban ez a szám 3 százalék volt.

Magyarországon egyébként most 12 százalék körül van az elutasított vízumok száma, és egyelőre csökkenő tendenciát mutat.

Idő kell a felkészülésre

A Heritage Fondation szakértője kiemelte: ha az elnök még a héten alá is írja azt a törvénycsomagot, amelyben a vízummentesség kiterjesztése is szerepel, még 1-1,5 év kell ahhoz, hogy Amerika technikailag is fölkészüljön. Emellett az is biztos, hogy 10 vagy 15 új országot egyszerre nem tudnak bevonni a vízummentességi programba.

Jay Carafano ugyanakkor kiemelte: az elkövetkező 12-18 hónapban még sok minden változhat, lehet, hogy Magyarország is képes lesz megfelelni a kritériumoknak.

A szakértő egyébként nem tartja jó ötletnek a beutazási engedélyeket, mert szerinte azokkal nem lehet a terrorizmus ellen harcolni. Mint mondta: az új uniós tagállamok semmiféleképp nem jelentenek fenyegetést az Egyesült Államokra.

A budapesti amerikai nagykövetség konzulja az elutasított vízumokkal kapcsolatban azt mondta az InfoRádiónak, hogy leginkább az alacsony jövedelem miatt utasítják el a kérvényt, illetve akkor, ha valakinek olyan munkája van, amellyel a tengerentúlon könnyen illegálisan elhelyezkedhet.

Hanganyag: Póth Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Péntek délután megérkeztek a várt foglalkoztatottsági adatok az Egyesült Államokból. Az áprilisi számok alapján optimisták lehetnek a befektetők azzal kapcsolatban, hogy valóban a lehűlés jeleit mutatja az amerikai munkaerőpiac, a friss adatok azonban egyúttal felerősíthetik a recessziós félelmeket is. A közlés ezúttal is nagyobb elmozdulásokat hozott a dollár piacán és a tőzsdéken is, melynek következtében az EUR/USD árfolyama és az S&P 500 is is kritikus szintre ért. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutatnak jelenleg a grafikonok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×