eur:
388.61
usd:
360.95
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Szerbia hazavinné elítélt háborús bűnöseit

Szerbia azt akarja, hogy hazájukban üljék le büntetésüket a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) által elítélt háborús bűnösök, s ennek érdekében nemzetközi összefogást szorgalmaz Horvátországgal és Boszniával.

Vladimir Vukcevic, a háborús bűnösök ügyében eljáró belgrádi különleges ügyész a hétvégén a Politika című lapnak jelezte, hogy Rasim Ljajiccsal, a hágai törvényszékkel folytatott együttműködésért felelős belgrádi testület elnökével együtt az ENSZ BT-hez fordul, kieszközlendő, hogy a Nemzetközi Törvényszék kössön kiadatási megállapodást Szerbiával. Ilyen egyezményt, mint a belgrádi sajtó emlékeztetett rá, az NT már számos országgal kötött.

Vukcevic szerint Szerbiának nagyobb esélye lenne a sikerre, ha Horvátország és Bosznia is hasonló igénnyel lépne fel. Emlékeztetett rá, hogy Carla del Ponte, a Nemzetközi Törvényszék főügyésze is felvetette az elítéltek hazájukba szállításának ötletét, s nyugtalanítónak mondta, hogy Fausto Pocar, a Törvényszék elnöke elutasította az indítványt.

A Vecernje Novosti című belgrádi lap ennek kapcsán Refik Hodzicot, a Nemzetközi Törvényszék szóvivőjét idézte, aki szerint a Hágában elítéltek nem tölthetik le börtönbüntetésüket a korábbi Jugoszlávia területén. Hodzic szerint ez a hivatalos álláspontja Fausto Pocarnak, s a törvényszék titkárának, annak a két személynek, aki jogosult megállapodást kötni az elítéltek hazatéréséről.

Carla del Ponténak joga van ötleteket felvetni, ám azok jelenleg nem szerepelnek a döntésre hivatottak napirendjén - mondta a szóvivő, s mintegy indokként emlékeztetett arra, hogy a hónap elején megszökött a kelet-boszniai Foca börtönéből a Boszniában elítélt Radovan Stankovic szerb háborús bűnös.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×