eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Nem volt fegyveres őrizet a glasgow-i repülőtéren a támadás idején

Nem volt fegyveres rendőri őrizet a glasgow-i repülőtéren a múlt szombati pokolgépes támadási kísérlet idején. A területileg illetékes Strathclyde megyei rendőrség szóvivője vasárnap a BBC-nek elismerte: csak akkor telepítettek fegyveres rendőröket a nyugat-skóciai nagyváros repülőterére, amikor "a fenyegetettségi szint azt megkövetelte".

A brit kormány az összehangolt londoni és glasgow-i robbantásos merényletkísérletek után négy napra a létező legmagasabbra, vagyis "kritikusra" emelte a terrorkészültséget.

Mindazonáltal már addig is a második legmagasabb, hivatalos meghatározás szerint "súlyos" terrorfenyegetettségnek megfelelő készültségi fokozat volt érvényben Nagy-Britanniában, és a nagy repülőterek mindegyikén - köztük a skóciai Edinburgh-ban és Aberdeenben is - erős fegyveres rendőri jelenlét volt.

Fegyvertelen rendőr és szemtanúk léptek közbe

A glasgow-i repülőtéren öngyilkos merényletet megkísérlő két terroristajelöltet egy fegyvertelen rendőr, egy véletlenül arra járó, szolgálaton kívüli rendőrtiszt, illetve több repülőtéri alkalmazott és utas fogta le, miután meghiúsult a robbantási kísérlet.

A két orvos egy pokolgéppel megrakott Jeep Cherokee terepjáróval próbált meg behajtani a légikikötő utas-csarnokába. A kocsi fennakadt a bejáraton, és azonnal lángba borult.

Vezetőjét, az indiai Kafil Ahmedet azóta is életveszélyes állapotban, 90 százalékos égési sérülésekkel ápolják abban a helyi kórházban, ahol sértetlenül őrizetbe vett iraki társával együtt dolgozott.

A Jeep belső terében benzinből és háztartási propángáz-palackokból összeállított pokolgép volt, ugyanolyan, amilyenekkel előző nap London zsúfolt belvárosi színházi és szórakozó negyedében, a Piccadilly közelében is megkíséreltek egy robbantás-sorozatot.

Felülvizsgálják az orvosok toborzását


A csak nagy szerencsével kudarcba fulladt londoni és glasgow-i merényletkísérletek kapcsán eddig nyolc arab, illetve indiai származású gyanúsítottat vett őrizetbe a brit rendőrség. Mindegyikük a brit állami egészségügy (NHS) kórházaiban dolgozott orvosként vagy technikusként.

Gordon Brown miniszterelnök a minap elrendelte a külföldi orvosok toborzási eljárásának teljes felülvizsgálatát.

Az újonnan létrehozott terrorellenes minisztérium vezetője, Sir Alan West tengernagy - a brit királyi haditengerészet volt főparancsnoka - a The Sunday Telegraphnak azt mondta: Nagy-Britanniának még soha nem kellett olyan szintű terrorfenyegetéssel szembenéznie, mint jelenleg, és ennek leküzdése 10-15 évet is igénybe vehet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×