eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Így nyaralnak a politikusok

Berlinben a törvényhozás, a Bundestag múlt pénteken tartotta utolsó ülését a nyári szünet előtt, amely szeptember elejéig tart. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a képviselők nyolc héten át nyaralnának.

A törvényhozás nyári szünetének időtartama nagyjából a tartományok iskolaszünetéhez igazodik, ezért általában július elején kezdődik és szeptember első hetében ér véget.

Rendkívüli esetben azonban a képviselők ebben az időszakban is berendelhetők szavazásra.

Így volt ez néhány évvel ezelőtt, az afganisztáni békefenntartásban való részvétel törvényerőre emelése érdekében, amikor a küldöttek nyári szabadságukat megszakítva Berlinbe jöttek és többségük megszavazta a kormány tervét.

Mindez persze óriási költséget rótt az államkasszára, mert meg kellett fizetni valamennyi képviselőnek a váratlan útiköltséget.

Miközben nyáron a fővárosban kiürül a parlamenti negyed, a képviselők jó része felkeresi választókerületét, hogy ápolja kapcsolatát azokkal a polgárokkal, akik bizalmukról biztosítják az ország ügyeinek intézésében.

A választókerület meglátogatása mellett a képviselők a nyáron tanulmányozzák behatóan az előrelátható törvényjavaslatokat is, így például a jövő évi költségvetési tételeket.

Hasonló a helyzet a tartományi parlamentek esetében is, ahol azonban a nyári szünet valamivel rövidebb és a helyi iskolaszünethez igazodik, ezzel is lehetővé téve a képviselők számára, hogy hivatalos elfoglaltságuktól átmenetileg megválva, több időt tölthessenek családjukkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×