eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Amikor nem ismeri egymás nevét a menyasszony és a vőlegény

A házasságok háromnegyedét csak azért köttötték Nagy-Britannia bizonyos részein, hogy az egyik fél letelepedési engedélyt szerezzen - robbant ki a botrány. A szigetországban drasztikusan csökkent a házasságkötések száma, mióta a külföldieknek engedélyt kell kérniük a frigy előtt.

A folyamatos figyelmeztetések ellenére Nagy-Britanniában csak 2005 februárja óta kell a külföldieknek engedélyt kérniük esküvő előtt a belügyminisztériumtól. Azóta drasztikusan csökkent a házasságkötések száma, ami igazolja azok félelmét, akik szerint sokan ezt a módszert választották, hogy letelepedhessenek az országban.

A szigorítás óta London Newham kerületében például 72 százalékkal csökkent a házasságkötésre jelentkező párok száma, míg a fővárosban összességében 36 százalékkal. De 17 százalékkal kevesebben jelentkeztek be a birminghami házasságkötő termekben is. Országos átlagban tíz százalékos csökkentést regisztráltak.

A veszélyre már öt éve figyelmeztettek az anyakönyvvezetők. Feltételezések szerint külön bűnszövetkezetek specializálódtak brit házastárs közvetítésére, akik ezért tízezer fontot (3,7 millió fontot) kérnek.

Még olyan országok, például uniós tagállamok polgárai is fizettek - igaz, ők csak kétezer fontot - a házasságért, akik pedig enélkül is élhetnek Nagy-Britanniában.

Sokszor előfordult, hogy a vőlegény vagy a menyasszony annak az embernek a teljes nevét sem tudta megmondani, akivel éppen összekötni készült az életét.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×