eur:
389.53
usd:
361.87
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Elvágjuk a torkát, mint egy birkáét"

Alan Johston BBC-tudósító elrablói azzal fenyegetőztek keddi közleményükben, hogy elvágják túszuk nyakát, "mint egy birkáét".

A magát Dzsais al-Iszlámnak (Iszlám Hadserege) nevező szélsőséges iszlamista csoport többek között Szadzsída Risávinak, Abu Mohammed al-Makdiszinak és Abu Katada al-Filisztini sejknek az elengedését követeli túszáért cserébe.

Az iraki nőt, Risávit Jordániában ítélték halálra azzal a váddal, hogy köze volt több, 2005 novemberében elkövetett öngyilkos merénylethez.

Makdiszit Jordániában őrzik 2005 júliusa óta, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat európai szellemi vezérének tartott Katadát pedig Nagy-Britanniában tartják fogva.

"Követeléseink mindenki előtt ismertek: szabadítsák ki a három túszt, Szadzsídát, Abu Katadát és Abu Mohammed al-Makdiszit. Nem lesz kompromisszum, Johnson vagy ezer évig fogságban marad, vagy elvágjuk a torkát, mint egy birkáét" - fenyegetőzött a csoport.

Az Iszlám Hadserege heves kirohanást intézett a Hamász iszlamista szervezet ellen, amelyet azzal vádolt, hogy nyomást akar rájuk gyakorolni Johnston elengedése érdekében, amióta június 15-én átvette az ellenőrzést a Gázai-övezet fölött.

A Hamász a közleményre reagálva ismételten sürgette az újságíró feltételek nélküli elengedését.

"Világosan leszögezzük, hogy elrablóinak haladéktalanul és feltételek nélkül el kell engedniük Johnstont, anélkül, hogy veszélyeztetnék az életét" - mondta Fauzi Barhúm Hamász-szóvivő.

A BBC 44 éves közel-keleti tudósítóját március 12-én rabolta el Gázában négy álarcos fegyveres.

Az Iszlám Hadsereg egyike annak a három palesztin csoportnak, amely tavaly júniusban részt vett egy izraeli katona elrablásában.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×