eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Hova lett 100 ezer magyar?

Oroszországi magyar katonai temetőket látogatott meg a honvédelmi miniszter, aki megkoszorúzta a II. világháború során elesett magyar katonák emlékhelyeit a Don-kanyarban. Közben a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója azt mondta, hogy a második világháború ottani magyar áldozatai közül még mintegy 100 ezer ember hiányzik.

A Don-kanyarba látogatott a magyar honvédelmi miniszter, aki a II. világháború során ott elesett magyar katonák emlékhelyeit koszorúzta meg. Tíz évvel ezelőtt nyitották meg a Voronyezs megyei Boldirjevkában az I. Magyar Központi Katonai Temetőt, és most fejeződik be az orosz területen található magyar hadisírok beazonosításának, illetve a magyar áldozatok oroszországi emlékhelyeinek az a programja, amelyet a Magyarországgal szembeni orosz államadósságból finanszíroztak.

Az I. Magyar Központi Katonai Temetőben az elmúlt tíz évben 8375 elesett magyar honvéd maradványait temették újjá, és a végső nyugalomra itt lelt magyar katonák közül elsőként a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Poroszlóról származó Ambrus Béla neve került nyilvánosan olvasható emléktáblára.

A Don-kanyarban 2003 májusában nyitották meg a II. Magyar Központi Katonai Temetőt Rudkino közelében, ahol mostanáig 19.170 magyar katona és munkaszolgálatos földi maradványait temették újjá, közülük 11.300 áldozat neve már felkerült a temetőben kialakított emlékhely márványtábláira. A temető összesen ötvenezer áldozatnak lehet végső nyughelye.

"A második világháború itteni magyar áldozatai közül még 80-100 ezer ember hibádzik, a számokat ismerjük, a neveket még nem" - hangsúlyozta a minisztert elkísérő Holló József nyugdíjas altábornagy, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója.

Az orosz államadósságból 10 millió dollárt fordítottak az 1995-ben kötött hadisír-gondozási programra. Ebből az összegből épült meg a két központi katonai temető, emeltek 371 emlékművet és emlékhelyet. A program keretében közel 69 ezer magyar áldozat nevét tudták azonosítani.

A Don-kanyarban 1943 januárjában rövid idő alatt megsemmisült a 208 ezer fős 2. magyar hadsereg legnagyobb része.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 11:58
×
×
×
×