eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Fehér fény, fekete eső: a velünk élő borzalom

New Yorkban, egy fórumon találkozott a hirosimai atomtámadás egyik túlélője és a nukleáris bombát ledobó repülőgép navigátora.

Szaszamori Sigeko most 75 éves, egyike annak a 25 túlélőnek, akik 1955-ben az Egyesült Államokban sebészeti kezelésen estek át.

Az idős nő ma Kaliforniában él. Azt mondta, hogy bombát dobni ártatlan emberekre, nem megoldás egy háború gyorsabb befejezésére.

Theodore Van Kirk, az Enola Gay nevű B-29-es bombázó navigátora másként gondolkozik: "Csaknem 62 évvel a történtek után nem hinném, hogy túlságosan megváltoztatnám a filozófiám. Úgy gondolom, hogy a bomba sok életet mentett meg".

Találkozásuk egy dokumentumfilm felvezető eseményeként jött létre. A filmet egy japán-amerikai művész, Steven Okazaki rendezte, címe szabad fordításban: Fehér fény - fekete eső: Hirosima és Nagaszaki lerombolása. A film japán túlélők és az akcióban részt vevő amerikaiak beszámolóin alapul.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×