eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Sinatra-törvény": megy mindenki a maga útján

Az uniós alkotmányt helyettesítő új szerződés tervezete sok kompromisszum árán született, mégis új lendületet adhat az integrációs folyamatnak, és az uniós együttműködésnek is - mondta az InfoRádiónak Csaba László egyetemi tanár.

A közgazdász felhívta a figyelmet arra, hogy a szövegből kihagyták azt a mondatot, miszerint az unió a torzítatlan szabad verseny talaján áll. Ez azért érdekes, mert például az energetikában a nemzeti monopóliumok megerősítésére való törekvés figyelhető meg az utóbb időben.

Ugyanakkor az egyezségnek köszönhetően két év után az európai közösség kimozdul a politikai stagnálásból, ami segítheti a gazdasági fellendülést is - tette hozzá Csaba László.

Az egyetemi tanár megjegyezte, hogy a mostani szöveg nagyon világosan határt szab azoknak a törekvéseknek, amelyek a döntéshozatal egyre nagyobb részét Brüsszelbe helyezték volna át. Sok ország teremtett kibúvót magának, mindenki a maga útját járja, amit a tréfás kedvű elemzők Sinatra-törvénynek neveznek.

A szakember hangsúlyozta: jelenleg az Európai Unió mint gazdasági keret lassan és nehézkesen működik; a most kialakított kompromisszumos javaslat egy jó irányba tett lépés, ha újraindítják az unió működéséről szóló vitát, ha lesznek távlatok, határidők és feladatok a tagállami döntéshozatal számára.

Vitatkozni kell, mert magától a helyzet nem javul, hanem romlik. Dönteni kell a kiadási szerkezet átgondolásáról, a mezőgazdasági támogatásokról, a világkereskedelmi tárgyalásokon elfoglalt álláspontról, és az európai szolgáltatáspiacról is kell valamit mondani - sorolta fel a legfontosabb területeket Csaba László.

Jobb a helyzet

A helyzet ma jobb, mint két napja volt - mondta el Balázs Péter volt unios főbiztos az új európai szerződéstervezet kapcsán.

A dokumentum keret, amelyet később kell megtölteni tartalommal, és azon még nagyon sok múlik, azonban már így is remény van arra, hogy megindulhatnak az unio esélyeit javító folyamatok - fejtette ki a szakember.

Balázs Péter úgy fogalmazott: ez egy nehéz dosszié, és ha ez megoldódik, talán pozitív hatással lesz a többi problémára is, bár ha egyes tagállamok csak a saját rövid távú érdekeiket próbálják érvényesíteni, akkor máskor is számíthatunk megtorpanásokra.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×