eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

A minisztert nem fenyegeti a Pentagon elleni támadás

Támadás érte az amerikai védelmi minisztérium számítógépes hálózatát - jelentette be Robert Gates védelmi miniszter. A Pentagonban másfélezer gépet le kellett kapcsolni a rendszerről. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő arra figyelmeztet, hogy a jövő háborúit az internet világában is megvívják majd.

Ezerötszáz számítógépet kellett kikapcsolni a Pentagonban azt követően, hogy hackerek támadták meg az amerikai védelmi minisztérium informatikai hálózatát. A virtuális offenzíva még szerdán történt, de a Time csak pénteken tette közzé a hírt.

A támadás kényelmetlenséget okozott, de nem veszélyeztette a minisztérium működését - nyugtatta meg a közvéleményt a védelmi tárca vezetője. Névtelenséget kérő illetékesek szerint a minisztériumi alkalmazottak kézi számítógépeikkel átvészelhették a működő asztali komputerek hiányának időszakát.

Robert Gates hangsúlyozta, hogy nem egyedi esetről van szó, hiszen a Pentagon hálózatát naponta több száz támadás éri, igaz, ez a mostani szokatlanul erősnek bizonyult, ezért is döntöttek a másfélezer számítógép lekapcsolásáról. További részletek egyelőre nem ismertek.

A miniszter nem e-mailezik

Mint ahogy arról sem, hogy kik a felelősek azért a minden korábbinál hevesebb támadásért, amellyel májusban napokra megbénították Észtország internetes rendszereit. Azt az offenzívát a feltételezések szerint az orosz titkosszolgálat indította, megtorlásul a tallini szovjet hősi emlékmű lebontásáért, bár az InfoRádió által megkérdezett Oroszország-szakértő, Gereben Ágnes ezt kizártnak tartja.

Az viszont biztos, hogy az internet új hadszíntér lett. Így véli az InfoRádió által korábban megkérdezett informatikai szakértő is. Gombás László, a Symantec Magyarország vezető rendszermérnöke szerint az emberiség egyre több értékes adatot tárol a világhálón, tehát a számítógépes rendszerekre mért csapások hatása is egyre nagyobb.

Az informatikai szakértő által elmondottakkal remélhetően az amerikai védelmi miniszter is tisztában van, még akkor is, ha a Pentagon elleni hackertámadás után az újságíróknak azt mondta, hogy nem szokott e-mailezni és "nincs igazán otthon az informatika világában".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×