eur:
393.88
usd:
364.83
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megölték Dél-Afganisztánban az egyik legfőbb tálib parancsnokot

Az afgán kormány vasárnapi bejelentése szerint megölték Dél-Afganisztánban az egyik legfőbb tálib parancsnokot, amit azonban a tálibok cáfolnak. A belügyminisztérium közleménye szerint Dadulla mollát és fivérét egy Hilmend tartományban végrehajtott katonai hadművelet során ölték meg.

A hírt Kandahár tartomány kormányzója is megerősítette, és újságíróknak elmondta, hogy Dadulla holtteste Kandahárban található. A tálib vezér halálának körülményeiről nem közölt részleteket, a Padzsvok afgán hírügynökség azonban úgy értesült, hogy Dadullát vasárnapra virradóra ölték meg a NATO-erők és afgán hadsereg közös katonai offenzívája során Szangin és Nahri Szarrádzs körzetében.

Később ugyancsak a Padzsvok számolt be arról, hogy a kandahári tartományi kormány épületében újságíróknak és helyi lakosoknak vasárnap megmutatták Dadulla holttestét.

Hihető állítás

Az amerikai hírügynökség tudósítója szerint a Dadullával készült korábbi tv-interjúk és a tálibok propaganda-filmjei alapján hihetőnek látszik, hogy valóban az ő holttestét mutatták be. A NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) nem erősítette meg Dadulla halálhírét, de hihetőnek minősítette.

A tálibok szóvivője viszont "propagandának" nevezte a bejelentést. Zabizulla Mudzsahid egyben közölte, hogy bemutatnak a sajtónak egy hangfelvételt, amely a közelmúltban készült Dadullával.

Dadullát a dél-afganisztáni katonai hadműveletek parancsnokának tekintették.

Brutális gerillavezér

A féllábú, brutalitásáról ismert vezérről az a hír járta, hogy közeli kapcsolatban van a tálibok legfőbb, szökésben lévő vezetőjével, Omár mollával. Dadulla emberei tartották márciusban két hétig fogságban Daniele Mastrogiacomo olasz újságírót, akit március 19-én végül öt tálib szabadon bocsátása ellenében engedtek el.

Az afgán hatóságok azzal is vádolták Dadullát, hogy 2003-ban ő adott parancsot a Nemzetközi Vöröskereszt svájci képviselőjének megölésére. 2006-ban ismét hallatott magáról, amikor 100 kiló aranyat ígért annak, aki megöli a nagy vihart kiváltott Mohamed-karikatúrák szerzőit.

Omár üzen

Halálhírét már többször bejelentették, de a tálibok mindig cáfolták. Dadulla legutóbb április 25-én jelent meg, az Al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak adott interjúban arról beszélt, hogy Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat vezetője él.

Közben Omár molla üzenetben szólította fel az iraki és afganisztáni muzulmánokat, hogy tegyék félre etnikai, vallási és törzsi ellentéteiket és egyesüljenek az amerikaiak ellen.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×