eur:
396.95
usd:
359.34
bux:
0
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Hatalmas sztrájk a Deutsche Telekomnál

Péntek hajnalban sztrájkba léptek a Deutsche Telekom alkalmazottai. Bajorországban, Hessen tartományban és Észak-Rajna-Vesztfáliában a cég tízezer dolgozója tette le a munkát, hogy tiltakozzék a takarékossági célt szolgáló nagyszabású szigorító intézkedések ellen.

A német távközlési cég 12 évvel ezelőtt történt privatizációja óta ez az első alkalom, hogy az alkalmazottak sztrájkba léptek. A hét elején kezdett szavazáson a szakszervezeti tagság csaknem 97 százaléka döntött a munkabeszüntetési akció mellett, miután a munkaadók nem voltak hajlandók elállni azon tervüktől, hogy 50 ezer alkalmazottat alvállalkozói egységekbe szervezzenek ki, ahol már júliustól az eddigi fizetésük alig 90 százalékáért, hetente az eddigi 34 helyett 38 órát kellene dolgozniuk.

A vonalas telefon-előfizetők tömeges elpártolása miatt a Telekom súlyos anyagi válságba jutott. A cég vezetősége a kiszervezéssel évente 900 millió euró megtakarítását reméli, cserébe viszont garantálná az állásokat legalább 2011-ig.

A német távközlési piacon kemény verseny folyik, és a Telekommal rivalizáló cégeknél alacsonyabb fizetés mellett már 38 órás a heti munkaidő.

A Deutsche Telekomnál jelenleg 160 ezren dolgoznak. A meghatározatlan időre tervezett sztrájkot nemcsak a berlini kormánypártok, hanem az ellenzéki szabaddemokraták is élesen elítélték és alapvetően elhibázott módszernek minősítették.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×